G. Sudan'da 2 Bakan'a Darbe Gözaltısı

G. Sudan'da 2 Bakan'a Darbe Gözaltısı

Güney Sudan'da darbe girişimiyle ilişkileri oldukları gerekçesiyle 2 bakanın gözaltına alındığı bildirildi.

Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael McCoy, Güney Sudan'daki BM Misyonu'na (UNMISS) bağlı Radio Miraya radyosuna yaptığı açıklamada, darbe girişimine iştirak etmekle suçlanan Bakanlar Kurulu'ndan sorumlu bakan Deng Alor ve Kültür Bakanı Cirino Hiteng Ofuho ile eski Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Kosti Manibe ve eski Savunma Bakanı Yardımcısı Majak Dagot'un gözaltına alındığını belirtti.

Eski Sudan Halk Kurtuluşu Hareketi (SPLM) liderlerinden John Garang'ın eşi Rebecca Nyandeng'in evinde zorunlu ikamete tabi tutulduğunu ifade eden McCoy, başkent Cuba'da düzenlenen güvenlik toplantısının ardından gözaltı operasyonlarının yapıldığını kaydetti.

Cuba'da Cumhuriyet Muhafızları arasında pazar gecesi başlayan çatışma ertesi gün sabah saatlerine kadar devam etmişti. Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, darbe girişiminde bulunulduğunu doğrulamış, eski yardımcısı Riek Machar'ı suçlayarak, konuyla ilgisi olanların yakalandığını söylemişti. Olaylar sonrasında ülkede olagaüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Machar ise bugün yaptığı açıklamada, ülkedeki "sözde" darbe girişimine karıştığı yönündeki açıklamaları yalanlayarak, "Ülkede herhangi bir darbe girişimi olmadı" ifadelerini kullanmıştı.

BM verilerine göre Güney Sudan'da meydana gelen şiddet olaylarında yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.