Gazze'nin dünya ile iletişiminin koparılmasına tepkiler yağdı

Gazze'nin dünya ile iletişiminin koparılmasına tepkiler yağdı

Siyonist işgal rejiminin, Gazze'ye düzenlediği şiddetli saldırılar, bölgeyle tüm iletişimin kopması ve soykırım gerçekleştirilmesine dünyada tepkiye neden oldu.

İşgal rejimi, elektriği kestiği ve yakıt girişine izin vermediği için karanlığa bürünen Gazze’de, gökyüzünü sık sık atılan bombaların ateşi aydınlatırken, işgal rejimine tepkiler de artarak devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Köklü bir değişiklik olmadığı takdirde Gazze halkı, eşi benzeri görülmemiş bir çığ gibi büyüyen insani acıyla karşı karşıya kalacaktır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işgal rejiminin, sivilleri korumakla ya da temel insan haklarına saygı göstermekle ilgilenmediğini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Gazze'de sabit hat, mobil telefon ve internet iletişiminin tamamen kesilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Altun, bunun, işgal rejiminin Filistinlilere yönelik saldırılarının son aşaması olduğunu bildirdi.

Altun, "İsrail'in Gazze'yi dış dünyaya bağlayan tüm uluslararası iletişim kanallarını engellemeyi amaçlayan karartma uygulaması, açıkça savaş suçu işleme niyetini göstermektedir. Bu, İsrail'in sivillerin hayatlarını mahvettiğine dair çirkin gerçeği gizleme girişimidir. Batı'nın bu saldırı karşısında tepkisizliği, onları da bu suça ortak etmektedir. Gazze'deki insanların hukukunun pervasızca hiçe sayılması ve topluca cezalandırılmaları savunulamaz bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun ,"uluslararası toplumun gerçek iradesini yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, 120 ülkenin karara evet oyu vermesinin, dünya kamuoyunun, Gazze'de yaşananlara karşı olduğunu gösterdiğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) benzer bir karar alınmasının veto yetkisiyle engellendiğine değinen Ebu Gayt, uluslararası toplumun, BM Genel Kurulu'nda bu yetkiden bağımsız bir şekilde gerçek iradesini ortaya koyduğunu ifade etti.

Ürdün tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil 50'ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı dün, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmıştı.

Karar, 45 "çekimser" ve 14 "hayır" oyuna karşı 120 oyla kabul edilmişti.

Kararda, "Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunulmuş ve çatışmaların durdurulması" talep edilmişti.

Gazze'ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiğinin belirtildiği kararda, BM örgütleri ve ortaklarına kesintisiz erişim verilmesi gerektiğinin önemine işaret edilmişti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasının gereğini belirtti ve uluslararası toplumu Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

İİT'nin sayfasından yapılan yazılı açıklamaya göre, teşkilatın Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi ülkeler de dahil olmak üzere pek çok uluslararası aktöre mesaj gönderdi.

Taha bu mesajlarında, uluslararası toplumu, işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı ve savaş suçuna maruz kalan Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasını istedi.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'nin halihazırda yoğun bombardıman altında olduğunu ve telekomünikasyonunun kesildiğini belirterek, "Dünyanın artık yeter demesi için Gazze'de daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?" diye sordu.

Yusuf, yaptığı açıklamada, Gazze'nin yoğun bombardıman altında olduğunu, iletişimin kesildiğini ve neredeyse 3 haftadır bölgede mahsur kalan ailesine ulaşamadıklarını kaydetti.

Son 24 saatte 14 UNRWA çalışanı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 14 çalışanının daha katledildiğini bildirdi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Gazze'de karadan ve havadan saldırıların yoğunlaştığını ve iletişimin tamamen kesildiğini belirterek, masum hayatların korunması için "derhal ateşkes" çağrısında bulundu.

Oxfam'dan yapılan açıklamada, "Karadan ve havadan saldırıların yoğunlaştığı Gazze'de iletişim tamamen kesildi. Oxfam bu durumdan, özellikle de Gazze ile iletişimin tamamen kesilmesinden derin endişe duymaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşı başlattığını" belirterek, savaşın "gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felakete yol açacağını" söyledi.

Safedi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı. Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır." ifadelerini kullandı.

BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, "Yoğun bombardıman nedeniyle Gazze'nin dış dünya ile bağlantısı kesildi. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Hastings, yaptığı açıklamada, Gazze'nin yoğun bombardıman nedeniyle dış dünya ile bağlantısının kesildiğini belirterek, "Hastane hizmetleri ve insani yardım operasyonları iletişim, enerji, yiyecek, su ve ilaçlar olmadan devam edemez. Sağlık çalışanları, gazeteciler ve BM personeli de dahil sivillerin güvenliği ciddi risk altında. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı." dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve sahadaki diğer insani yardım ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik." ifadesini kullanarak, bu kuşatmanın, çalışanların güvenliği ve savunmasız hastaların acil sağlık riskleri konusunda endişe verici olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russel, Gazze'deki meslektaşlarıyla irtibatı kaybettiklerini bildirerek, Gazze'deki bir milyon çocuğun "tarifsiz bir dehşet gecesi daha yaşayacak olmaları konusunda son derece endişeli olduğunu" söyledi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain ise, "Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze'deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayının acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), "Gazze'deki durumdan derin endişe duyuyoruz. Sahadaki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatımızı kaybettik. Özellikle Şifa Hastanesi ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz." açıklamasında bulundu.

Mısır'daki El-Ezher Kurumu Şeyhi Ahmet et-Tayyib, "zalim siyonist işgal güçlerinin" Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanını, elektrik ve internetin kesilmesini kınayarak, bu saldırıların acilen durması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.