"Geçmişte yargı eliyle iktidarmış gibi olanlar vardı"

"Geçmişte yargı eliyle iktidarmış gibi olanlar vardı"

Referandum çalışmaları kapsamında Bursa'ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçmiş dönemlerde iktidar olmadıkları halde yargı eliyle iktidarmış gibi olanların yeni anayasayı istemediğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek Anayasa Değişiklikleri Halkoylaması çalışmaları kapsamında bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bursa'da "Üreten Türkiye Konuşuyor" programına katıldı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Tüfenkci, Türkiye'nin koalisyonlarla yönetildiği zamanlarda büyüyemediğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin 14 yıl içerisinde ithalatta ve ihracatta 3 kat büyüdüğünü belirten Tüfenkci, "Bursa'nın 2002 yılında ihracatı 3,4 milyon dolardı. 2016 yılında bu rakam 3 kat artarak 9,8 milyar dolara ulaşmış. Aynı zamanda Bursa'nın ithalatı 2,5 milyon dolardan 8,7 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde gerek Bursa ve diğer bölge illerinin gerekse ülkemizin ihracatı ve ithalatının yaklaşık üçer kat arttığını göz önünde bulundurursak buradaki ihracat ve ithalat artışlarının ülkemizin eğilimleriyle eş değer olduğunu görürüz." dedi.

Yapılacak referandumun Türkiye için çok çok önemli oluğunu vurgulayan Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin geleceğini, yönünü belirlemesi noktasında 16 Nisan'da halk oylaması gerçekleşecek. Esasında bu anayasa değişikliği ticaretle uğraşanları daha fazla ilgilendiriyor. Çünkü bu anayasa değişikliğiyle birlikte daha fazla üretmeyi, daha hızlı hareket etmeyi, dünya ile rekabet etmeyi amaçlamaktayız. İş dünyamızın karşılaştığı bürokratik engelleri, yatırımlar yaparken karşılaşılan engelleri ortadan kaldırarak tek bir elden güçlü bir yönetim ortaya koymak adına cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçmek istiyoruz. İşimizi, aşımızı daha fazla büyütmek için bu modele geçmek istiyoruz."

Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'nin birçok saldırıyla karşı karşıya kaldığına değinerek, "Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye 2016'da 2,9 büyüme oranıyla büyümeyi yakaladı. Son çeyrekte de yüzde 3,5 büyüme oranını yakaladı. Baktığımız zaman 2017 yılına da güçlü bir başlangıç yaptık. Büyüme rakamlarımız ilk çeyrekte de yine yüksek gelecek. 2017 sonu itibariyle orta vadeli programın da üzerinde bir büyümeyi inşallah yakalayacağız. Türkiye'yi büyütme potansiyelini iş adamlarında görüyorum. Yeter ki yönetimsel krizler ve sistem arızaları nedeniyle fatura millete kesilmesin. Çift başlılıklar, koalisyonlardan dolayı Türkiye çok bedeller ödedi. İstiyoruz ki bundan sonra Türkiye bu bedelleri ödemesin." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin koalisyonlarla yönetildiği zamanlarda büyüyemediğini ya da çok az büyüdüğünü belirten Tüfenkci, "Tek başlı iktidarlar dönemine bakıldığında ekonomik büyüme daha yüksek olmuştur. Eğer biz tek başlı iktidarlarla yönetilseydik şu anda milli gelirimiz olan 11 bin dolarları ikiye katlamış olurduk. Herkes bir kat daha zengin olmuş olurdu." ifadelerini kullandı.

Son olarak Tüfenkci, "1982 anayasasında yargı bağımsızlığı var. Biz bunun yanında tarafsız da olmasını istiyoruz. Tarafsız ve adil olması gerekir. Yargının tarafsız olmasından kim niye endişelenir de 'hayır' der? Herkes yargının tarafsız olmasını ister. Fakat bazıları mevcut olanın devam etmesini istiyorlar. Çünkü bugüne kadar iktidar olmadığı halde yargı eliyle iktidarmış gibi olanlar vardı. Bunun için bu sistemin devam etmemesi gerekir." dedi. (Mustafa Bikeç-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler