“Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması” Mardin İl finali yapıldı

“Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması” Mardin İl finali yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Geneli Liseler arası düzenlenen “Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması” Mardin İl Finali Midyat’ta yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Geneli Liseler arası düzenlenen “Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması” yarışma programı Mardin İl Finali Midyat’ta yapıldı.

Yarışma programı Midyat merkez Hazreti Nebi(Bipa) Camiinde gerçekleştirildi.  Yarışma programına İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdürrahim Omuk, Midyat ilçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Altay bazı ilçe Müftüleri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda bir konuşma yapan Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Altay, İmam Hatip misyonunun en iyi temsil edildiği yerlerin mescitlerin, yani mihrap ve minberler olduğunu belirterek şunları söyledi:

Altay,” Efendimiz (Aleyhiselam) toplumu irşat eden mescitlerde hutbeler vererek sosyal hayatı tesis etmiştir. Bizlerde İmam Hatipliler olarak bu misyonu devam ettirmek istiyoruz. Bu nedenle kardeşlerimiz, hutbeler okuyarak provasını yapacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu konuda amacımız, öğrencilerimizin daha iyi yetişmesini, bilgili ve kültürlü bir birey olarak yetişmesinin yanı sıra dinine, imanına, peygamberine ve mukaddesatına sadık ve buna inanan, bu inancını samimiyetiyle en iyi şekilde topluma ulaştıracak bir şekilde yetiştirmeye çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.

Mardin merkez, Midyat, Kızıltepe, Nusaybin, Dargeçit, Artuklu, Savur, Yeşilli, Mazıdağı, Ömerli ve Derik ilçelerinin bazı İmam Hatip Lisesi öğrencileri en güzel hutbeyi okumak için minbere çıktılar.

Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik’in başkanlık yaptığı jüri komisyonu yarışmacıların performanslarını;

1. Hutbe dualarını ezbere, doğru ve güzel okuma,

2.Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanabilme (telaffuz, vurgu ve tonlama)

3. Özgüven ve minber hâkimiyeti,

4.Beden dilini doğru ve etkili kullanma (jest ve mimikler),

5.Zamanı etkili kullanma,

6.Dış görünüm… gibi kriterler üzerinden değerlendirerek puan verdiler.

 
13 okulun öğrencilerinden 12’sinin katıldığı yarışma sonunda Mardin Kız (Eski adı) AİHL öğrencisi Abdürrahim Aybara 100 üzerinden 89,8 puan alarak birinci oldu. Aybara, Mardin’i bölge finallerinde temsil edecek.

Yarışma da ikinciliği 88,6 ile Nusaybin M. Emin Kuş AİHL öğrencisi Halis Bilen, üçüncülüğü ise 86,4 puanla Mardin Sait Nursi AİHL öğrencisi Bilal Oktan elde etti.

Yarışma ile ilgili değerlendirme de bulunan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdürrahim Omuk, öğrencileri gösterdiği performansları nedeniyle takdir ettiklerini bölge finallerinde başarı olmalarını beklediklerini ifade etti.

Omuk,” Genç Hatipler İl finalini gerçekleştirdik. Çok güzel görüntüler yaşandı. Ev sahipliği yapan Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürümüze ve Hayrettin Karaman AİHL öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Çok güzel hazırlık yapmışlar. Yarışmacı öğrencilerimizde çok iyi hazırlanmışlar. Çok güzel performans gösterdiler. Yarışmamızın bir örnek olmasını ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Yarışma da İl birincisi olan   Mardin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdürrahim Baybara ise, “Allah’a şükür Mardin birincisi olduk. Milli Eğitim sağ olsun bu imkânları sağlıyor. Bizde elimizden geldiğince hazırlandık ve çok şükür birinci olduk.  Allah’ın izniyle Mardin’i iyi bir şekilde temsil edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Program, katılımcılara ve dereceye girenlere ödül ve belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Yarışma birincisi Baybara, daha sonra Hazreti Nebi(Bipa) Camiinde Cuma Hutbesini vererek bu konuda kendini geliştirme ve heyecanını yenme imkânı buldu.

İLKHA


























































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.