Gine'de yönetimi ele geçiren cunta 40 generali görevden aldı

Gine'de yönetimi ele geçiren cunta 40 generali görevden aldı

​Gine'deki yeni cunta yönetimi, devrik Cumhurbaşkanı Alfa Conde döneminde görev yapan 40'tan fazla general ve amirali ordudan ihraç etti.

Gine'de cunta yönetiminin Başkanı Albay Mamadi Dumbuya'nın kararnamesine göre 42 general ve iki amiral hizmet süreleri nedeniyle görevden alındı.

Görevden alınanların tümünün devrik Cumhurbaşkanı Alfa Conde döneminde kilit komuta pozisyonlarında bulunduğu belirtildi.

Dumbuya'nın başka bir kararnamesiyle, üst düzey 25 askeri personelinin de ulusal güvenlik konularında bir danışma organı olan Gine Yüksek Savunma Konseyi'ne dahil edildiği ifade edildi.

5 Eylül'de Gine'deki seçkin bir özel kuvvetler birliğinin komutanı Dumbuya, 2010'dan beri ülkeyi yöneten 83 yaşındaki Conde'nin tutuklandığını duyurdu.

Darbeci askerler anayasayı kaldırdı, hükümeti feshetti, askeri valiler atadı ve sokağa çıkma yasağı getirdi.

Bir çok ülke, ordunun anayasaya aykırı eylemlerini kınayarak Conde'nin serbest bırakılması ve müzakere yoluyla bir çözüm çağrısında bulundu.

Dumbuya, 1 Ekim'de Gine'nin geçici Devlet Başkanı olarak yemin etti. Onun emriyle, devlet başkanı Mohamed Beavogi, 6 Ekim'de bir geçiş dönemi için ülkenin başbakan vekili olarak atandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.