Gizli Suriye buluşmasına İran da katıldı iddiası

Gizli Suriye buluşmasına İran da katıldı iddiası

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri sürerken İran'ın da katılımıyla İsviçre'nin başkenti Bern'de gerçekleştirildiği belirtilen gizli görüşmelerde, Rusya'nın başta "Tartus limanındaki varlığı ve borçlar" olmak üzere bazı şartlar öne sürdüğü iddia edildi

Suriye krizine siyasi çözüm bulunması amacıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşmelerin devam ettiği sırada, başkent Bern'de İran'ın da katılımıyla yapıldığı belirtilen gizli görüşmelerin detayları gün yüzüne çıkmaya başladı.

Fransız ve ABD'li diplomatik kaynaklara göre, Suriyeli taraflar ile Rusya, ABD ve İran arasında yürütülen gizli görüşmelerde Rusya'nın, Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararların uygulanması karşılığında, Suriye'deki çıkarlarının korunması hususunda bazı şartlar öne sürdüğü kaydedildi.

Rusya'nın, Tartus limanındaki üssün varlığının sürdürülmesi başta olmak üzere şartlarını, "petrol ve askeri anlaşmaların yanı sıra iki ülke arasındaki siyasi anlaşmaların korunması" şeklinde sıraladığı iddia edildi.

Rusya'nın ayrıca Suriye rejimine sattığı silahlardan doğan borçlarına sadık kalınmasını ve siyasi çözüm sürecinde oluşturulacak Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yarısından fazlasını belirleme hakkını talep ettiği de ileri sürüldü.

Suriye'nin, Rusya'ya, ticari borçlarının yanı sıra eski ve yeni silah anlaşmaları sebebiyle yaklaşık 10 milyar dolar borcu olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan AA muhabirine konuşan eski Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, Rusya'nın Suriye rejimine geçiş yönetimi için baskı yapmak istemediğini savundu.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinin Rusya ziyaretinde herhangi bir talepten söz edilmediğini dile getiren Galyun, SMDK heyetinin "geçiş yönetimi" ve "varil bombalı" saldırıların durdurulması konusuna ağırlık verdiğini söyledi.

Galyun, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başta olmak üzere üst düzey Rus yetkililerle yapılan görüşmelerin 4 saat sürdüğünü vurguladı.

Cenevre'de 25 Ocak'ta başlayıp 31 Ocak'ta ilk turu tamamlanan görüşmelerde her iki taraf da masadan kalkan taraf olmak istemezken, muhalifler "geçiş yönetimi", rejim ise "terörle mücadele" konularında ısrarcı olmuştu. İç savaşa siyasi çözüm bulmayı amaçlayan Suriye barış görüşmelerinin ilk turunda, insani yardım konularında da hiçbir ilerleme sağlanamamıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.