Göbek çizgisi ile alt çene arasında ağrı hissediyorsanız kardiyoloğa görünün

Göbek çizgisi ile alt çene arasında ağrı hissediyorsanız kardiyoloğa görünün

Uzman Kardiyolog Doç. Dr. Serkan Akdağ, göbek çizgisi ile alt çene arasında ağrı hissedildiği zaman bir kardiyoloğa görünme tavsiyesinde bulunarak, vatandaşları kalp hastalığını tetikleyen sigara konusunda uyardı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ile Aile Destek Merkezi işbirliği ile "Kalp sağlığı bilgilendirme" semineri düzenlendi. Koç İlkokulu konferans salonunda gerçekleştirilen seminere, vatandaşlar ilgi gösterdi. Diyarbakır’da özel bir hastaneden gelen Kalp- Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Bahçıvan ile Uzman Kardiyolog Doç. Dr. Serkan Akdağ katılımcıları kalp sağlığı hakkında bilgilendirdi. Doktorlar yaptıkları konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Silopi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Bilen ve Aile Destek Merkezi Müdiresi Aylin Ökten doktorlara davetlerine icabet ettikleri için teşekkür plaketi takdim etti.

Programın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Bahçıvan, hipertansiyon, diyabet, kolestrol yüksekliği, stres, obezite, gibi değişik faktörlerin kalp hastalıklarına sebep olduğunu söyledi.

"Hastaların egzersiz yapmaları, sigara içmemesi lazım"

Bahçıvan, kalp damar hastalıklarının en önemli sebeplerinden olan sigara içme ve egzersiz yapmama konusunda uyarılarda bulunarak, "Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ve Türkiye’de en önemli ölüm sebeplerinden biri. Kalp hastalıkları yaklaşık tüm ölümlerin yüzde 40 ila 50’sini oluşturmakta. Buna bağlı olarak hastalıklara yol açan değişik faktörler var. Genetik faktörler burada çok önemli. Yine hastalarda hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, stres, obezite, gibi değişik faktörler, kalp hastalıklarının oluşumuna sebep oluyor. Öncellikle bu risk faktörlerin tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için bir kalp uzmanına başvurulması ve bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Pek çok kalp damar hastasındaki hastalıkların sebepleri ortadan kaldırılamıyor. Kalp ve damar hastalıklarının sebeplerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Hastaların egzersiz yapmaları lazım. Kesinlikle sigara içmemesi lazım. En önemli nedenlerden biri olan stresten uzak durulması gerekir." ifadelerini kullandı

Uzman Kardiyolog Doç. Dr. Serkan Akdağ ise yaşıtlarına göre erken yorulma ile nefes darlığı ve özellikle göbek çizgisi ile alt çene arasında ağrısı olanların hemen bir kardiyoloğa görünmesi gerektiğini ifade etti.

"Kalp için nefes darlığı çok önemli bir semptomdur"

Akdağ, "Kalbin birçok hatalıkları vardır. Damar hastalıkları ve kapak hastalıkları bunların başında gelmekte. Bizim özellikle vurgulamak istediğimiz şey şu; hastalarımızın hasta olmadan, kriz geçirmeden veya ameliyatlık seviyeye gelmeden hastalıklarının bilincine varmaları ve erken tedavi edilmeleridir. Bu alanda çeşitli seminerler, eğitim toplantıları yapıyoruz halka yönelik. Bugün bir tanesini daha burada gerçekleştirdik. Damar hastalıklarını özellikle erken yorulma, göğüs ağrıması, eforla, hareketle artan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı şeklinde kendini gösterir. Yaşı ne olursa olsun bir birey yaşıtlarına göre erken yoruluyorsa, nefes darlığı oluyorsa özellikle göbek çizgisi ile alt çene arasında herhangi bir bölgede gelişen bir göğüs ağrısı oluyorsa mutlaka bir kardiyologa görünmesinde fayda vardır diyoruz. Bu bir kalp damar hastalığının, ilerde oluşabilecek kalp krizinin erken bulgusu olabilir diyoruz. Bunun dışında nefes darlığı çok önemli bir semptomdur kalp için. Nefes darlığı özellikle eforla, merdiven çıkarken ve iş yaparken ya da çocuklar arkadaşlarıyla parkta oyun oynarken çabuk yoruluyorlarsa erken nefes darlığı oluşuyorsa bunlar mutlaka bir kapak hastalıkları açısından da bir kardiyolojiye görünmede fayda var." diye konuştu

"Toplumun en önemli önceliklerinden biri de sağlıktır"

Programı düzenleyenlerden Halk Eğitim merkezi Müdürü Osman Bilen, toplumun en önemli sorunlarıyla ilgili seminerler verdiklerini aktararak, "Biz halkı bilinçlendirme adına sürekli bir seminer organizasyonu içerisindeyiz. Bugün yaptığımız seminerin konusu kalp hastalıkları hakkında bilgilendirme semineriydi. Vücudun en önemli organlarından olan kalbin çalışmasıyla ilgili sıkıntıları, kalp krizi riski ile ilgili toplumun bilinçlendirilmesi adına bu semineri organize ettik. Çok faydalı oldu. Toplumun en önemli ihtiyaçlarından biri olan sağlık üzerinden biz çok duruyoruz. Sağlığından haberi olmayan, sağlık konusunda bilgisi olmayan bir bireyin hayatını devam ettirme noktasında çok eksikle karşılaşacağını biliyoruz. Bu eksiklikleri giderme adına bu seminerleri düzenliyoruz" dedi.

"Bu tür yararlı etkinliklerimiz devam edecek"

Silopi Aile Destek Merkezi Müdiresi Aylin Ökten, katılımcılara teşekkür ederek şöyle konuştu:

"ADEM olarak, Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile kalp sağlığı bilgilendirme seminerini düzenledik. Buradaki amacımız halkımızı doğru bir şekilde sağlık konusunda bilgilendirmektir. Halkımızın yoğun katılımı bizleri sevindirmiştir. Bu tür yararlı etkinliklerimiz devam edecek. Diyarbakır’dan Silopi'ye kadar gelip bizi bilgilendiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca katılım sağlayan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Eğitimci Hakkı Kaya ise bölgede ciddi sağlık sorunlarının olduğunu altını çizerek bu tür seminerlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kaya, "Bugün Silopi Halk Eğitim Merkezi ve Aile Destek Merkezinin işbirliği ile yapılmış olan seminere katıldık. Birkaç hocamızın katılımı ile bugün kalp ile alakalı bilgilendirme semineri yapıldı. Ciddi bir katılım vardı. Bu bizi bir eğitimci olarak çok sevindirdi. Bölgemizde ciddi bir şekilde sağlık sıkıntısı yaşanmaktadır. Buradaki temel sıkıntılardan bir tanesi vatandaşın bilgisinin olmaması bugün yapılan seminerde de sorulardan gördük ki bu tarz etkinliklere çok fazla ihtiyaç var. Birçok sorular soruldu, arkadaşlar bilgilendirildi. Temennimiz bundan sonra bu tarz etkinliklerin daha fazla olmasıdır." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.