Görme engelli vatandaşların talepleri yerine gerilmelidir

Görme engelli vatandaşların talepleri yerine gerilmelidir

Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Fazıl Bor, görme engelli vatandaşların eğitim başta olmak üzere bütün ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

Görme engelliler olarak ulaşım, eğitim ve istihdam gibi konularda sıkıntı yaşadıklarını belirten Bor, Van’da görme engelli okulunun olmadığını bundan dolayı görme engelli olan çocukların okula gidemediklerini ifade etti.

Görme engellilerin normal sınıf ortamında eğitim alamadıklarını belirten Bor, engelli vatandaşların eğitim alabilmesi için özel ekipman ve malzemelerin olması gerektiğini dile getirerek, “Bu imkanlar olmadığı için okula gidemiyorlar. Milli Eğitime başvuruda bulunduk ama yeteri kadar talep olmadığı için okul açamayacaklarını söylediler” dedi.

“Asıl engel bize engel çıkaranlardadır”

 Ailelerde ve toplumda engellilere olan bakış açısının olumlu yönde değiştiğini vurgulayan Bor, “Eskiden aileler engelli çocuklarının dışarıya çıkmasına dahi izin vermezken, günümüzde bu problem aşılmış durumda. Engelliler devlet tarafından sağlanan maddi ve manevi imkanlardan faydalanabiliyorlar ama yine de toplumda yaşanan sorunlar var. Engellilere sorun çıkaran vatandaşlar var. Özelikle ulaşımlarda ‘bedavacılar’ şeklinde nitelemelerde bulunuluyor. Bu da engellilerin toplum içinde rencide olmalarına neden oluyor. Bu şekilde rencide olan engelliler de evlerinden çıkmak istemiyorlar. Kendini normal insanlardan farklı hissediyorlar. ‘Niye bu durumdayım?’ diye üzülüyorlar tabi. Asıl engel bizde değil, bize engel çıkaranlardadır” ifadelerini kullandı.

“Evimizde oturup para almak istemiyoruz”

Engelli vatandaşların istihdam konusunda sorun yaşadığını belirten Bor, “İstihdam alanında engelli atamaları oluyor. 2 senede bir EKPSS yapılıyor. Onun da alımları sınırlı oluyor. 81 il için 3 bin alım yapılıyor, bu da yeterli değil. Bu alımların artmasını istiyoruz. Yılda bir iki defa atamaların yapılmasını ve istihdam yapılmasını istiyoruz. Sadece devlet değil, özel kurum ve kuruluşlarda da engellilere kontenjanlar ayrılıyor ama alım yapılmıyor. Işe alanlar da ‘engellidir, işe gelmesin evinde otursun parasını alsın’ diyorlar. Ama engelliler evlerinde oturup maaş almak istemiyorlar. Devlet zaten bunlara belli bir miktar para veriyor. ‘Evimizde oturup para almak istemiyoruz, biz dilenci değiliz’ diyorlar” şeklinde konuştu.

“Görme engelli arkadaşlarımıza çağrı merkezi ve bilgisayar sertifikası veriyoruz”

Görme engelli derneği olarak DAKA ve SODES aracılığıyla bilgisayar kursu düzenlediklerini, katılım sağlayan görme engelli vatandaşlara çağrı merkezi ve bilgisayar eğitmenliği sertifikalarını verdiklerini söyleyen Bor, Bu sertifikayı alanların çağrı merkezlerinde, hastanelerde ve devlet kurumlarında çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

“Her insan bir engelli adayıdır”

Pandemi sürecinde etkinlik ve projeler olmadığı için sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Bor, yetkili ve vatandaşların engellilere karşı daha duyarlı olmalarını istedi

Bor, “Bilgisayar ve spor alanında yaptığımız bütün etkinlikler durduğu için şu an için bir şey yapamıyoruz. Vatandaşlardan ve yetkililerden sadece görme engellilere değil bütün engellilere karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Faaliyetlerimiz durduğu için kiralarımızı ve faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olunmasını ve söylenenlerin sadece lafta kalmamasını istiyoruz. Her insan bir engelli adayıdır. Bu yüzden duyarlı olunmasını ve destek olunmasını bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.


Görme engelli vatandaşların talepleri yerine gerilmelidir

Görme engelli vatandaşların talepleri yerine gerilmelidir

Görme engelli vatandaşların talepleri yerine gerilmelidir

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.