Grip aşısı gerekli bir aşıdır

Grip aşısı gerekli bir aşıdır

Uzm. Dr. Nurdan Yılmaz Şahin, her yıl milyonlarca insanı yatağa düşüren grip hastalığından korunmak için grip aşısının gerekli olduğunu ifade etti.

Havaların soğumasıyla birlikte uzmanlar, grip hastalığından korunmak için grip aşısı yapılması konusunda uyarıyor.

Grip aşısının vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirip hastalık oluşturmadan vücudun grip enfeksiyonuna karşı korunmasını sağladığını ifade eden uzmanlar, aşının gerekli bir aşı olduğunu belirtiyor.

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Nurdan Yılmaz Şahin, grip aşısı ile ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Grip aşısının gerekli bir aşı olduğunu belirten Şahin, “Grip aşısı; inaktif yani ölü bir aşıdır. Her yıl bir önceki mevsimin grip virüslerini oluşturan alt türlerden belirlenip bir sonraki sene için aşı oluşturulur. Grip aşısı gereklidir. Çünkü her yıl milyonlarca insan grip oluyor. Bunların içinde bebek, yaşlı ve birtakım hastalıkları olan insanlar mevcuttur. Hepsinin gripten etkilendiğini düşünürsek, bu oranı azaltmak için aşı yapmamız gerekmektedir. Grip aşısı yüzde 60 ila 90 oranında bağışıklık sağladığından dolayı bizim için büyük bir oranda olumlu etkiye sahiptir. Özellikle riskli grupta olduğundan dolayı Sağlık Bakanlığımız riskli gruba reçeteyle beraber ücretsiz aşıyı elde etmelerini sağlamaktadır.”

Grip aşısının büyük bir oranda olumlu etkiye sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Grip aşısının etkisi 2 ile 3 haftada başlayıp 6 ile 12 ay bağışıklık sağladığı için grip aşısı yapmak bizim için önemli ve olumlu bir durumdur. Olumsuz etkileri; her aşıda olduğu gibi aşı yapılan bölgede kızarıklık, ağrı, şişkinlik, vücutta kırgınlık, halsizlik gibi durumlar meydana gelebilir. Grip aşısı ithal bir aşıdır. Dünya Sağlık Örgütünün de (WHO) yenilediği alt tiplere göre belirli merkezlerde üretiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kriterlerine uygun olduğu ve belirli merkezlerde üretilmesi gerektiği için ithaldir. Eczanelerde yeteri kadar grip aşısının bulunup bulunmadığı konusunda Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. İlk etapta aşının yetersiz geldiğine dair bir ortam oluştu. Toplamda bir milyon 200 bin doz aşı sağlanacaktır. Bunun herhalde 2 veya 3’üncü dağıtım etabındalardır. Eczanelerde şu anda yeterli miktarda aşı bulunmaktadır.” diye konuştu.

İLKHA


‘Grip aşısı gerekli bir aşıdır’

‘Grip aşısı gerekli bir aşıdır’

‘Grip aşısı gerekli bir aşıdır’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.