Grizu patlaması nedir, neden olur?

Grizu patlaması nedir, neden olur?

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamanın nedeninin ilk belirlemelere göre grizu patlaması olduğu düşünülüyor.

Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünde saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana gelmesi sonucu ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerinde kurtarma çalışmalarının devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İlk değerlendirmelere göre patlamanın sebebi grizu" dedi.

İş kazalarının en fazla yaşandığı sektör maden sektörü. Madenlerin kabusu olan grizu, metan gazı ile havanın karışımıyla ortaya çıkan zehirli bir madde. Belirli yoğunluğa ulaştığında patlayıcı haline gelebiliyor.

Grizu patlaması nedir, nasıl önlenir?

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari yüzde 12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada yüzde 5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının yüzde 5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının yüzde 8, en şiddetli patlama ise yüzde 9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır.

Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek.

Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.