Güldemir: KKTC Anayasa Mahkemesi Kıbrıslı kardeşlerimizin dinini öğrenmesine engel olamayacak!

Güldemir: KKTC Anayasa Mahkemesi Kıbrıslı kardeşlerimizin dinini öğrenmesine engel olamayacak!

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, KKTC Anayasa Mahkemesinin Kur'an kurslarını kapatma kararı ile imam hatip camiasına yaptığı hakaretlerle gündeme gelen Erol Mütercimler'e verilen cezayı değerlendirdi.

KKTC Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Kur'an kurslarının laiklik ilkesine aykırı olduğu bahanesiyle kapatma kararı vermesine tepkiler artarak devam ederken, Kur'an kurslarının faaliyetleri ülkede resmen durduruldu.

Katıldığı bir televizyon programında imam hatip camiası hakkında çirkin iftira ve hakaretlerde bulunan Erol Mütercimler hakkında savcı mütalaasını verdi.

Mütalaada, Mütercimler'in "halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

KKTC Anayasa Mahkemesinin kararı ile Erol Mütercimler ile ilgili son gelişme hakkında İLKHA muhabirine konuşan Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Kıbrıs'ta yaşanan olayın üzücü olduğunu, Erol Mütercimler hakkında verilen kararın ise sevindirici olduğunu söyledi.

"Kıbrıs Anayasa Mahkemesinin Kur'an kurslarını kapatma kararı tam bir hezeyandır"

Tüm İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ederek konuşmasına başlayan Güldemir, "Ne zaman Kıbrıs ile ilgili bir müzakere başlasa ne zaman Kıbrıs konusuyla ilgili bir çözüm odaklı toplantılar devam etse mutlaka Yunan, Kıbrıs Rum Kesimi veya bizim Kuzey Kıbrıs'taki bu dava ve şuurunu anlayamayan kişiler tarafından bir şeyler ortaya atılarak iş sulandırılıyor ve başka mecralara çekiliyor. Üzülerek ifade ediyorum ki Kıbrıs Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararı bir de 'laiklik ilkesine aykırılık' diyerek anlatması tam bir hezeyandır. Kıbrıs Anayasa Mahkemesi laiklik ilkesini göz önünde bulundurarak yeni Kur'an kurslarının açılmasının önünü engelliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir." dedi.

"Kıbrıslı kardeşlerimize dinini öğrenmesine Anayasa Mahkemesi engel olamayacaktır"

Kıbrıs'ta alınan kararın kabul edilemez olduğunu dile getiren Güldemir, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Kıbrıs'ı Müslüman ve Türk vatanı yapan o değerler Kur'an eğitimi, manevi değerler ve vatan sevgisinden geçer. Eğer oradaki insanların ellerinden vatan sevgisini ve dini değerlerini alırsanız geride bir şey kalmaz. Sevindirici olan şu Kıbrıs Cumhurbaşkanı'nın bunun kabul edilemez olmasını ifade etmesi bizim için çok önemlidir. Kendilerini tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da aynı cümleleri kullanmıştır. Biz de olayı yakinen takip ediyoruz. Orada kardeş sendikamız olan Din-Gör-Sen var. Din-Gör-Sen Başkanı Süleyman Çakır kardeşimiz var. O da bu süreçte çok gayretli çalışmaları sürdürüyor. Kıbrıslı kardeşlerimize dinini öğrenmesine Anayasa Mahkemesi engel olamayacaktır. Biz o kardeşlerimize gerekirse seferberlik ruhu ile ev ev dolaşır İslam dininin güzelliklerini ve özelliklerini anlatırız, aktarırız, yaşarız, yaşatırız ve yaşatmaya devam ederiz.

"Erol Mütercimler'in hakaretleri nedeniyle ceza alması önemlidir"

Erol Mütercimler hakkında Savcının mütalaasını değerlendiren Güldemir, "Erol Mütercimler bir televizyon programında imam hatip ve imam hatip nesline, orada yaşayan çocuklara ağza alınmayacak cümleler kullandı. Sonra da 'dil sürçmesi' dedi. Zaman zaman çıkmış olduğu programlardan takip ediyorum. Ne öncesinde ne de sonrasında öyle dil sürçmesiyle söyleyecek biri değil. Anlattığı konuları gayet net ve açık bir Türkçe ile ifade edebilecek kadar Türkçeyi iyi kullanan biri. Ben 'yanlışlıkla' cümlesine katılmıyorum. Bilerek, isteyerek ve alenen bu cümleyi söylemiştir. Zihniyetinin arka planında bu vardır. O süreçte kendisiyle ilgili bir suç duyurusunda bulunduk. Sonrasında YÖK Başkanımız ile idari olarak işlem yapılmasıyla ilgili bizzat görüşme yaptım. Sonuç itibarıyla mahkemeler suçlu görmüşler. 10 ay gibi bir ceza vermişler. 10 ay 6 ay fark etmez bir cezanın verilmesi bizim için çok önemlidir. Benim üzerinde durduğum konu bu sebepten dolayı ceza almış olmasıdır. Bundan sonra bu ve benzeri cümleleri kullanamayacaklardır. Bu gelişme kayda değer bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler