Güney Geçiş Konseyi Yemen'in güneyinde özerklik ilan etti

Güney Geçiş Konseyi Yemen'in güneyinde özerklik ilan etti

Yemen'de, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi, ülkenin güneyinde özerklik ilan etti.

Güney Geçiş Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Suudi rejiminin desteklediği sözde hükümetin görevlerini yerine getirmemek konusunda ısrarcı davrandığı öne sürüldü.

Güneydeki Yemen halkına seslenilen açıklamada, güneydeki özerk yönetimin icraatlarının uygulanmasına yardımcı olma ve siyasi yönetimin çevresinde toplanma çağrısı yapıldı. Açıklamada, güney vilayetlerdeki vali, yönetici ve halktan işlerine devam etmeleri istendi.

Yemen'in büyük kentlerinden Aden'de geçen hafta cuma ve cumartesi günleri kamu hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar ve elektrik kesintileri sebebiyle protestolar yaşanmıştı. Ensarullah hareketinin başkent Sana'nın kontrolünü ele almasının ardından geçici başkent ilan edilen Aden'de tüm kontrol, Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi'nin elinde bulunuyor.

Yemen'de Ensarullah hareketi, Suudi rejiminin desteklediği devrik hükümet güçleri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi'ne karşı savaşıyor.

Suudi rejimi ve BAE, Ensarullah hareketine yönelik saldırılarda birlikte hareket etse de son aylarda siyasi bir hükümet kurulması, tüm askeri teşkilatların savunma ve içişleri bakanlıklarına bağlanmasına başlanması konularında anlaşamıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.