“Güvenlik önlemleri ertelenerek iş kazaları önlenemez”

“Güvenlik önlemleri ertelenerek iş kazaları önlenemez”

TMMOB Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Hükümetin geçen hafta çıkardığı kararname ile maden ocaklarında alınması gereken güvenlik önlemlerini dört yıl daha ertelenmesine tepki gösterdi.

Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, AK Parti Hükümetinin geçen hafta çıkardığı kararname ile maden ocaklarında alınması gereken güvenlik önlemlerini dört yıl daha ertelediğini belirterek, bununla AK Partili işadamlarının kapatılan maden ocaklarının açılmasının hedeflendiğini iddia etti.

Hükümetin 4 Ağustos 2015’te çıkardığı kararname konusunda TMMO Bursa Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Mart, "Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik (ATEX 95)” ile  “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik (ATEX 137)” hakkında bilgiler verdi.

Yönetmeliklerin, "çalışanları sağlık ve güvenlik yönünden işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumak için alınması gereken önlemlere ilişkin usul ve esasları" düzenlediğini belirten Mart, 4 Ağustos’taki kararname ile ilgili yasal mevzuat ve yönetmeliklerin by-pass edilerek 2019 yılına kadar bir erteleme öngördüğünü ileri sürdü.

Kararname ile Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki ülkelerden ithal edilen eski ve kullanılmış ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olmasını sağlamaya yönelik olduğu söyleyen Mart, “Kanun ile verilen yetki ürünlerin güvenli olmasının sağlanmasını amaçlarken, kararname ile işyerlerinin en az dört yıl daha güvensiz olmasına izin verilmektedir” dedi.

Kararname ile işyerlerinin güvensizliği ve bunun sürekliliğinin kabul edildiğini iddia eden Mart, “Bu noktada, ileride yaşanacak sorunlarda sorumluluğun sadece işverenlerde değil, aynı zamanda bu kararnamede imzası olanlarda da olacağı bilinmelidir. Bu konu yalnızca sorumluluk bazında ele alınamaz; zira önemli olan patlamaların meydana gelmemesi, insanların hayatlarını kaybetmemesidir. Oysa kararname ile patlamaya ve can kayıplarına razı olunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ertelemenin amacı AK Parti’li işadamları

Ertelemenin sadece maden ocaklarına ilişkin olduğunu söyleyen Mart, şunları söyledi: “Kararnamenin arka planında yatan gerçek, teçhizatın uygun olmaması nedeni ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişlerince kapatılan maden ocaklarının açılmasına ve sahiplerinin AKP’ye yakınlığı bilinen Amasra'daki maden ocağının Çin'den ithal ettiği teçhizata izin verilmesine yöneliktir.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İş Müfettişlerinin, konuya yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde yaklaşmak zorunda olduğunu ifade eden Mart, “İş Müfettişleri, ‘patlayıcı ortamlarda kullanıma elverişli olmayan teçhizat kullanımı’ nedeni ile kapatılmış olan maden ocaklarının açılmasına yönelik karar vermemeli, işyerlerinde yapacakları denetimlerde hiçbir geçerliliği olmayan dört yıllık geçiş süreci düzenlemesine göre davranmamalı; bu kararın alınmasında etkin olan ‘lobi faaliyeti yürüten kuruluşların’ taşeronu konumuna düşmemelidir. Kararnamede imzası olanlar; madenlerde kullanılan teçhizatın uygun olmaması nedeni ile oluşabilecek patlamalarda sorumluluğu üzerlerine almaktadırlar.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.