Habur Sınır Kapısı'nda 3'üncü köprü çalışmaları başladı

Habur Sınır Kapısı'nda 3'üncü köprü çalışmaları başladı

Türkiye’nin Irak Kürdistan’ı ile bağlantısını sağlayan, Habur Sınır Kapısı'ndaki 2 köprüye ilave olarak hizmet verecek 3'üncü köprü için de çalışmalara başlandı.

Türkiye ile Irak Kürdistan’ı arasında bulunan Habur Sınır Kapısı'nda Hezil Çayı üzerinde bulunan ve yetersiz olduğu belirtilen 2 köprüye ek olarak 3'üncü köprünün yapımına da başlandı.

 

Yapımına başlanan 3’üncü köprünün iki ayağının kazık işlemleri tamamlandı. 35 metre genişliğinde ve 286 metre uzunluğundaki köprü, 3 gidiş ve 3 gelişli şeride sahip olacağı belirtildi.

 

Habur Mülki İdare Amiri Suat Demirci, Silopi Kaymakamı Ali Arıkan, Karayolları Diyarbakır 9'uncu Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Sağlam ve beraberindeki bir heyet, köprü çalışmalarını yerinde görmek için yapım çalışmasının başlatıldığı Irak Kürdistan’ına geçerek mühendislerden bilgi aldı.

 

Demirci, 3'üncü köprünün geçişlerde yaşanan sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacağını belirterek "Arkadaşlarla beraber 3'üncü köprünün ayaklarının çalışmalarını kontrol etmek maksadıyla geldik. Kısa zamanda bu köprünün sorunlarını halledip, devamında hızlı bir şekilde köprüyü bitirip hizmete açılması çalışmalarını takip ediyoruz. Şu an için bu çalışmalar bu taraftan başladı, fakat kısa zamanda diğer fore kazık için gelecek makine ile beraber öbür taraftan da başlamayı düşünüyoruz." dedi.

 

Köprünün tamamlanmasıyla birlikte hızlı şekilde transit geçişlerin sağlanacağı ve sıkıntıların sona ereceğini belirten Demirci, açıklamalarına şöyle devam etti: "Şerit sayısı artacağı için, o anlamda turistik geçişlerde de daha çabuk işlem yapma imkânı olacak. Bu kadar sıra kalmayacak. Özellikle turistik geçişlerdeki küçük araçlar ve otobüslerin öyle bir avantajı olacak. Diğer köprülerde bakıma alınıp, onarımı yapıldıktan sonra 3 köprü hizmete geçtiği zaman çok rahat biçimde vatandaşımıza hizmet verme konusunda bir avantajımız olacak."

 

Şırnak Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürü Selma Özçınar ise 3'üncü köprü yapımına 2014 yılı Ekim ayında ihalesinin yapıldığını belirterek, "Habur 3’üncü köprüsü yapım işinin şantiyesidir. Köprümüzün Ekim ayı içerisinde ihalesi yapılmış olup 14 Ekim itibari ile yer tespiti yapılmıştır. Köprümüzün açıklığı 286 metredir. Genişliği 35 metredir. 3 gidiş şeridi, 3 geliş şeridi bulunmaktadır. Şu an itibari ile köprümüzün A2 ve P7 ayakları, yani iki adet ayağının fore kazık işlemleri tamamlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. İşin sözleşme bedeli 24 milyon 432 bin liradır. Çalışmalar devam etmektedir." şeklinde konuştu.

 

Yapılan incelemenin ardından heyet daha sonra Silopi’ye döndü. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.