Habur'da sınır ticareti bitme noktasına geldi

Habur'da sınır ticareti bitme noktasına geldi

HÜDA PAR Silopi İlçe Başkanı Salih Gök, eğitim, sağlık, ulaşım ve işsizlik konuları başta olmak üzere Silopi ilçesinin her yönüyle kaderine terk edildiğini söyledi.

HÜDA PAR Silopi İlçe Başkanı Salih Gök, ilçenin eğitim, sağlık ve istihdam konuları başta olmak üzere her yönüyle geride kaldığını söyledi.

Bölgenin tek geçim kaynağı olan Habur Sınır Kapısı'nda sınır ticaretinin bitme durumuna gelmesiyle ilçede işsizlik rakamlarının yükseldiğini belirten Gök, yetkililere çağrıda bulunarak sınır ticaretine alternatif olarak değişik istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

İşsiz kalan bir gencin yaşadığı sıkıntıların onu uyuşturucu ve kumar gibi yollara sevk ettiğini belirten Gök, "Zorda olan bir insan iş-aş bulabilmek için her türlü yola başvurur. Bu yollar bazen uyuşturucu, kumar, kaçakçılık oluyor. Evine ekmek götürmek için insanlar bu tür şeylere başvurabiliyor. Mademki, insanımız Habur Sınır Kapısı'ndan yararlanamıyor o zaman devletin değişik istihdam alanlarını oluşturması gerekiyor ki gençleri elde tutalım. Bir gencin aile gelirine katkıda bulunmayışı ve bu nedenle sıkıntı çekmesi bir nevi onu değişik yollara yönlendiriyor. İstihdam oluşturularak bunun önüne geçilmesi lazım." dedi

İpek Yolu'ndaki çukurlar kazalara davetiye çıkarıyor

Uluslararası İpek Yolu'nun Silopi ile Cizre ilçeleri arasındaki kısmında çukurlar nedeniyle trafik kazalarının meydana geldiğini ifade eden Gök, "Daha önce bu yolu yapmış olan şirketler gereken önemi göstermemişler ve hep kaliteli asfalt dökmekten kaçınmışlardır. Batıda yapılan yolların asfaltı kalın dökülürken bizim buradaki yollarda ise çok ince asfalt dökülüyor. Kalitesiz malzemeden yapıldığı için de bir yağmurla yolda hemen çukurlar oluşuyor. Bu çukurlar da değişik kazalara, araçların hasar görmesine yol açıyor. Hükümet daha önce ihaleyi verdiği şirketlerin yakasından tutmalıdır. Bu yollar bir an önce yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Silopi'de sağlık sorunları giderilip çözüme kavuşturulmalı"

Silopi Devlet Hastanesinin her gün nüfusu büyüyen ilçeye yetmediğine işaret eden Gök, ilçeye yeni bir hastane ya da mevcut hastaneye ek bina yapılması gerektiğini söyledi. Gök,  "Şırnak'ın bir Konya'dan, İzmir'den veya bir İstanbul'dan farkının olmaması gerekiyor. Oralarda sağlık açısından ne türlü imkânlar oluşturulmuşsa burada da aynı imkânlar oluşturulmalıdır. Hastanemiz (Silopi Devlet Hastanesi) küçüktür. Her gün gelişen ve büyüyen Silopi'ye hastanemiz yetersizdir. Biz bu ıstırabı çekmek zorunda değiliz. Bir çocuğumuzun MR'ı için Cizre veyahut başka bir ile göndermeye mecbur değiliz. Yetkililer bu soruna el atmalıdır. Sosyal devlet anlayışına göre sağlık sektörüne önem vermelidir." dedi.

"İşsizlikten dolayı batıya göçler artıyor"

İşsizliğin eğitim seviyesini etkilediğini ifade eden Gök, okul çağında olan bir gencin aile gelirine katkıda bulunma derdine düşmesinin eğitimi olumsuz etkilediğini belirterek, "Okul çağında olan bir gencin düşüncesi hiçbir zaman aile gelirine katkıda bulunmak olmamalıdır. Sosyal devlet anlayışı gereği devletin o gencin o hale düşmesine engel olmalıdır. Devlet aileleri istihdam etmelidir ki, o okul çağındaki gençler, maaş veya aile gelirine katkıda bulunma düşüncesine kapılmasın." şeklinde konuştu.

İşsizliğin göçe neden olduğunu ifade eden Gök, "Daha önce 1996 ve 2000 yılları arasında Habur Sınır Kapısı'nın ticari araçlara açık oluşu dolayısıyla halkın refahı artmıştı. Daha sonra uygulamadaki değişiklik ile toplumda işsizlik arttı. Bugün gördüğünüz gibi batıya ve değişik illere göçler arttı." ifadelerini kullandı.

"Birkaç karton sigara nedeniyle çok sayıda kişi cezaevinde"

Birkaç karton gümrük kaçağı sigara nedeniyle Şırnak Cezaevi'nde çok sayıda kişinin yattığını ifade eden Gök, "Bu da işsizliğin neden olduğu tahribatlardandır. Hükümetin bu konuya el atması lazımdır. Birkaç karton sigaradan dolayı insanlar cezaevlerine atılıyor. 5-6 karton gümrük kaçağı sigara satışı, örgütlü suçlar kapsamında değerlendiriliyor. Sonuçta bu insanlar bizim insanlarımız. Bunlara iş imkânları sağlamalıyız." dedi. (Ahmet Uçar-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler