HAK-İŞ Mardin İl Başkanlığından “1 Mayıs” açıklaması

HAK-İŞ Mardin İl Başkanlığından “1 Mayıs” açıklaması

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Mardin’de basın açıklaması yapan HAK-İŞ Konfederasyonu, Covid-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını talep etti.

HAK-İŞ Mardin İl Başkanı Eşref Cihan, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” nedeniyle sendika binası önünde yeni tip Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında sosyal mesafe kuralları gözetilerek basın açıklaması yaptı.

İl Başkanı Cihan, yaptığı açıklamada, HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs’ta örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istediklerini söyledi.

Cihan, Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle bu yılda 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı meydanlarda kutlayamadıklarını söyledi.

Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istediklerini belirten Cihan, başta KİT’ler olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarındaki şirketlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Adaleti, refahı ve güvenceyi sağlayan kamu TİS istediklerini vurgulayan Cihan, ücretlerdeki vergi dilimlerinin yüzde 20’de sabitlenmesini, herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istediklerini ifade etti.

Covid-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını talep eden Cihan, daha fazla iş ve gelir güvencesi ve iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istediklerini dile getirdi.

Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını istediklerine işaret eden Cihan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kayıt dışı istihdamın önlenmesini, istihdamın artırılmasını ve yoksulluğun önlenmesini istiyoruz. Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesini istiyoruz. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Biz çalışanlar, emekçiler olarak; milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye istiyoruz. Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. Çocuk işçiliğinin her türüyle mücadele edilmesini istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanmasını istiyoruz.”

Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkânlarının geliştirilmesini de istediklerini belirten Cihan, “Engelli bireylerin sosyal hayata katılımının artırılmasını istiyoruz. Hangi ülkeden olursa olsun ülkemize sığınan mülteci ve göçmen kardeşlerimiz için, entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının ve iş birliğinin geliştirilmesini istiyoruz. Çevre dostu bir dünya istiyoruz. Hepimizin temel haklardan, eşit şartlarda ve eşit sorumlulukla yararlanmasını istiyoruz. Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını ve insan haklarının geliştirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 


HAK-İŞ Mardin İl Başkanlığından “1 Mayıs” açıklaması

HAK-İŞ Mardin İl Başkanlığından “1 Mayıs” açıklaması

HAK-İŞ Mardin İl Başkanlığından “1 Mayıs” açıklaması

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.