Halep'te şiddetli çatışmalar: 150 ölü

Halep'te şiddetli çatışmalar: 150 ölü

Halep'te rejim adına savaşan silahlı gruplarla muhalif gruplar arasında devam eden çatışmalarda son 24 saatte 150 kişi hayatını kaybetti

Suriye'nin Halep kentinde rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar devam ediyor. Halep'te son 24 saatte meydana gelen çatışmalarda en az 150 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. 

Reuters'ta yer alan habere göre, öldürülenlerin 70'i rejim adına savaşan silahlı gruplara, 80'i ise muhalif gruplara mensup. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, çatışmaların Halep'in kuzeyinde bulunan bölgelerde yoğunlaştığını kaydediyor. 

Gruptan yapılan açıklamada, rejime bağlı silahlı grupların Halep'in kuzeyini ele geçirerek muhalif gruplara giden yardım yollarını kesmeyi hedeflediğini bildiriyor. 

MUHALİFLER: 195 REJİM ASKERİ ÖLDÜ

Suriye'de muhalif çatı birliği Şam Cephesi'ne bağlı birliklerin, Halep'in kuzeyinde Esad güçlerinin ele geçirdiği köy ve beldelerin denetimini tekrar sağlayarak, 195 askeri öldürdüğü bildirildi.

Şam Cephesi'ne bağlı İslami Cephe'nin basın sorumlularından Salih Anadani yaptığı açıklamada Hizbullah, İran, Irak ve Afgan Şii destekli rejim güçlerinin, Halep'in kuzeyindeki Melah bölgesi, Hrdeteniyen köyü, Riytan beldesinin ele geçirmesinden sonra şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

Çatışmalarda muhalif birlik ve tugayların Melah bölgesinde 90, Riytan beldesinde 60 ile Raşiddin köyünde de 45 rejim askerinin hayatını kaybettiğini, onlarca askerin ise muhaliflere esir düştüğünü anlatan Anadani, şöyle ifade etti: "Riytan, Deyr Zeytun, Başköy, Hrdeteniyen köyüne girilmesinden sonra muhalifler, Esad güçlerine tank, havan topu, roket ve doçkalarla saldırdı. Muhalifler Melah bölgesinde tarım bölgelerinden ilerleyerek Esad güçlerinin bulunduğu bölgelere ağır silahlarla saldırdı. Saldırılarda Şam yönetimi büyük zayiatlar verdi."

Anadani, Halep'in kuzeyinde Şam Cephesi'ne bağlı birliklerle Esad güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirterek, silahlı muhaliflerin Başköy, Reytan beldesi ile Raşiddin köyünün kontrolünü tekrar sağladığının altını çizdi. Hrdeteniyen köyü çevresinde iki taraf arasında yoğun çatışmaların devam ettiğini dile getiren Anadani, Halep'in kuzeyinde çatışmalar nedeniyle bağlantı yollarının zaman zaman kesildiğini aktardı.

Daha önce Şam Cephesi'nin saha komutanı Ebu Ubeyde, Halep'in kuzeyindeki çatışmalarda Melah bölgesinde 150 rejim askerinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

DONDURULMUŞ BÖLGE ÖNERİSİ

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Esad rejiminin Halep'e düzenlediği her türlü hava saldırısına 6 hafta ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

De Mistura, Suriye'deki gelişmeler, bölgedeki temasları ve çatışmaların yerel olarak dondurulması planına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi. BMGK'daki kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, konuşmasının başında geçen hafta Viyana'da verdiği demece açıklık getirdi.

Mistura, hava saldırısı ve ağır silah kapasitesi olan Suriye hükümetinin, sivillerin korunması amacıyla şiddetin azaltılmasına yönelik her türlü çözümde yer alması gerektiğine inandığını söyledi.

Halep yakınlarında ağır çatışmalar yaşanması üzerine bir proje gündeme getirerek, bunu Suriye hükümetine sunduğunu anlatan Mistura, "Suriye hükümeti, Şam'dan açıklanacak bir tarihten itibaren tüm Halep kentine yönelik her türlü hava saldırısı ve ağır silahlarla yapılan saldırıları 6 hafta süreyle durdurmayı kabul ettiğini bildirdi" dedi.

Kendisinin bölgede taraflarla konuyu görüşmeye devam edeceğini ve ön hazırlık için Halep'e en kısa sürede bir ekip göndereceğini dile getiren Mistura, "Açık konuşmak ve geçmişteki örnekleri göz önüne almak gerekirse bir yanılsama içinde olmak istemem. Bu başarılması zor bir konu olacak" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.