"Halep’teki tarihi mekanların hepsi yok oldu"

"Halep’teki tarihi mekanların hepsi yok oldu"

​İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Suriyeli Mahmut Zeyn El Abidin, Suriye’deki savaştan dolayı özellikle Halep’teki tarihi kapalı çarşıların, camilerin ve kentin ruhunu yansıtan mekanların hepsinin yok olduğu söyledi.

 

Gaziantep’te, "Halep, Dün, Bugün ve Yarın Kentteki Tarihi Eserlerin Üzerindeki Savaş İzleri" konulu bir konferans düzenlendi.

Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi (YÜT) öğretim görevlisi Suriyeli Mahmut Zeyn El Abidin, Halep’teki tarihi eserlerin üzerindeki savaşın etkilerini anlattı.

Halep ile Gaziantep’in birçok mimarı özelliğinin benzerliğinden söz ederek, kent mimarisi hakkında teknik bilgiler vererek konuşmasına başlayan Abidin, Gaziantep’e geldiğinde kendisini Halep’e gelmiş gibi hissettiğini belirti.

Halep’teki bazı tarihi mahallelerindeki bu dar sokakların Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa'dakinden hiç farkı olmadığını belirten Abidin, bu kentlerin mimari olarak benzerliklerine işaret etti.

Gaziantep ile Halep’in birbirine çok benzediğini belirten Abidin, "Kapalı çarşısı, kalesiyle, caddeleriyle, sokaklarıyla, mahalleleriyle ve geleneksel evleriyle iki şehir arasında hiçbir fark yok. O yüzden de ben Gaziantep’i çok seviyorum, burada çok sayıda dostum, arkadaşım var." dedi.

Öğrencileriyle Halep’te zor şartlar altında çektiği fotoğraflar üzerinde çalıştığını ve 33 adet fotoğrafla Halep’in savaş öncesi ve sonrası halini gözler önüne serdiklerini belirten Abidin, "Kent savaştan çok etkilendi. Kentin bugünkü hali beni çok duygulandırıyor. Tarihi kapalı çarşılar, camiler, kentin ruhunu yansıtan mekanlar şu an yok oldu. Halep’in tekrar bir an önce yeniden mimarisiyle ve tarihiyle ayağa kaldırılması gerekir. Bu nasıl olacak şu an onun yanıtı bende yok." ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in tarihi kalesinin de Halep kalesine benzediğini belirten Abidin, bundan dolayı Suriyelilerin kente büyük bir ilgi gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Abidin, konferansın sonunda, programa katılan öğrencilerin sorularını yanıtladı. Konferansın ardından "Halep Dün, Bugün ve Yarın" temalı resim sergisinin açılışı yapıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler