Halk ​salgın sürecinde yaşadıklarını İLKHA'ya anlattı

Halk ​salgın sürecinde yaşadıklarını İLKHA'ya anlattı

​Dünya genelinde 3 milyon Türkiye’de ise yaklaşık 37 bin insanın hayatını kaybetmesine neden olan Coronavirus (Covid-19) salgın sürecinde halk yaşadıkları olayları anlattı.

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019’de ortaya çıkan ve 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılan Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde vaka sayısı her geçen gün artıyor.

Salgın nedeniyle Türkiye’de 36 bin 975 kişi hayatını kaybederken dünya genelinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu buldu.

Covid-19 salgın sürecinde Ankaralılar yaşadıkları birbirinden ilginç olayları İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine anlattı. Herkesin en büyük temennisi ise bir an önce salgın sürecinin bitmesi.

 “85 milyonluk ülkede 30 milyon çalışıyor geri kalan yatıyor”

Salgın sürecinde milletin açlıktan başka bir derdi sıkıntısının olmadığını belirten Murat Yılmaz, “Herkes zor durumda kimseye destek yok. Kimsenin yapabildiği bir şey yok. İş yok. 85 milyonluk ülkede 30 milyon çalışıyor geri kalan yatıyor.” ifadelerini kullandı.

“Salgın bittikten sonra nasıl eski hayatımıza döneriz bilmiyorum”

Yavuz Furkan Özlem, “Çok fazla ilginç bir olay yaşamadım ama olaylar bana ilginç gelmeye başladı. Günlük hayatta kullandığımız maske artık hayatımızın bir parçası oldu. Bu süreçte hepimiz çok fazla evlerde kaldık. Bu bana ilginç gelmeye başladı çünkü evlerde bu kadar kalmamız bizim için zor bir süreç. Salgın bittikten sonra nasıl eski hayatımıza döneriz bilmiyorum. Umarım normal hayata tekrar adapte olabiliriz.” dedi.

“Dükkanımızın kirası 6 buçuk bin lira bize verdikleri kira desteği 750 lira”

Salgın sürecinde kendisine en ilginç olan durumun çalıştıkları işyerlerinin kapalı olması olduğunu belirten vatandaşlardan Yasin Köse, “Spor salonunda çalışıyorum. Şu anda AVM’lerin açık olup spor salonların kapalı olması bana bir tık saçma geliyor. Şu kalabalığa baktığımız zaman da saçmalık üstüne saçmalık olduğunu düşünüyorum. Bir şekilde bizi rahatlatmaları gerektiğini düşünüyorum. Dükkanımızın kirası 6 buçuk bin lira bize verdikleri kira desteği 750 lira en büyük saçmalıklardan bir tanesi budur. Bakıldığı zaman saçmalık silsilesi üst üste devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“Coronavirus bizi çok kötü yaptı”

En çok evden çıkamadığından sıkıntı yaşadığını dile getiren engelli vatandaş Ömer Özdemir, bu nedenle bu sürecin zor geçtiğini belitti.

Vatandaşlardan Irak Türkmen, salgın sürecinde yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Coronavirus bizi çok kötü yaptı. Eskiden dışarıda takılıp geziyorduk şimdi onu da yapamıyoruz. Sigara paramızı bile zor buluyoruz. Yasakların bir an önce kalkmasını istiyoruz. Birde bayramda 9 gün yasak gelecekmiş diyorlar evde çok sıkılıyoruz.”

“Millet sahte belge çıkarıp gene geziyor”

Covid-19 kendilerini çok kötü etkilediğini iş yapamaz surumda olduklarını belirten Sakarya Caddesi esnaflarından Yiğit Yavuz, “İş olmuyor. Yasaklar bizi bitirdi. Yasakların çok sık olmasından şikâyetçiyiz. Maskeyi çıkarttığımızda bile polisler hemen geliyor. Bu durum bizleri rahatsız ediyor.” dedi. 

Yasakların çok gereksiz olduğunu savunan gençlerden Berkay Bayrak, “Saat 19’dan sonra yasak diyorlar. 19.00’da daha çoğu kişi çalışıyor. Bazıları yasağı çiğneyip çıkıyor ceza yazmıyorlar. Millet sahte belge çıkarıp gene geziyor. Olan normal gezinen insana oluyor. Adam kapısının önüne çıkıyor ceza yazıyorlar” ifadelerini kullandı.

“İşten aldığım paranın tümünü cezalara yatırdım”

Şaşmaz Sanayi bölgesinde çalıştığını ancak yasaklardan dolayı hep ceza aldığını dile getiren Ziya Appoş, “İşten en erkeni saat 21.30’da dolmuş bulup eve gidiyorum. Bekçilere, ‘İşten geliyoruz’ diyoruz inanmıyorlar. direk ceza yazıyorlar. İşten eve gittiğimi için ben 5-6 defa ceza aldım. İşten aldığım paranın tümünü cezalara yatırdım. Ben Şaşmaz Sanayide hurdacıda çalışıyorum.” diyerek cezalardan dolayı mağdur olduğunu söyledi.

“Geçtiğimiz gün saat 19.15’te yolda eve doğru giderken direk ceza yazdılar”

Aslen Özbekistanlı olan Miraç Özbek de “Coronavirus nedeniyle çok mağdur oldum. Bir otelde çalışıyordum. Salgından dolayı yasaklar çıkınca dükkânı kapattılar ve işsiz kaldım. Birkaç yere gittim virüsten dolayı işe almıyorlar. Ailenin geçimini sağlayan ben tekim. Nüfusumuz 7 kişidir 4 kardeşim okul okuyor tek başıma onlara bakmak zorundayım ama nereye gitsem yabancı sıkıntısını yaşıyorum bir de salgından dolayı işe alınamıyorum. Geçtiğimiz gün saat 19.15’te yolda eve doğru giderken direk ceza yazdılar. Bütün durumumu anlattım ama anlamadılar direk cezayı kestiler.” şeklinde konuştu.

“Amca ben hastaneden geliyorum test yaptım ve pozitif çıktı”

Ramazan Ümittaş, 18 yaş yasaklarına takıldığı için çok sıkıcı günler geçirdiğini dile getirdi.

Ferdi Yıldırım, yaşadığı ilginç bir olayı şu şekilde anlattı: “Otobüste bindim. Bir amca maskesini takmamıştı. Bende ilginç bir yolla uyardım. ‘Amca ben hastaneden geliyorum test yaptım ve pozitif çıktı’ dedim. Amca bir anda ayağa kalktı ‘bu pozitifmiş’ dedi. Otobüsü durdurup hemen indi.”

“Cumhurbaşkanımız bizi evde hapis etti”

Salgından çok korktuğunu yasaklardan da çok sıkıldığını dite getiren Mukaddes Sipahioğlu, “Cumhurbaşkanımız bizi evde hapis etti. Dışarıya çıkma yasağı var. Mecbur çıkıyorum dizlerimden her yerimden ameliyatlıyım. Salgından çok rahatsızım. Hep Allah’a dua ediyorum. İnşallah bu hastalık memleketimizden gider. Gençlerimize çok bulaşıyormuş. Allah gençlerimizi korusun. Allah sizi korusun Allah sizinle olsun.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.