Halk, sosyal medyanın bilinçli olarak kullanılmasını istiyor

Halk, sosyal medyanın bilinçli olarak kullanılmasını istiyor

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte kitle iletişim araçlarının en önemli unsuru haline gelen "sosyal medya" bilinçli bir şekilde kullanılırsa zarardan çok faydalı olacağına inanılıyor.

Kitle iletişim araçlarının en önemli unsurlarından biri olan sosyal medya, günümüz dünyasının vazgeçilmez alışkanlıklarından biri haline geldi.

Fotoğraf, video, bilgi ve belge gibi verilerin kolaylıkla paylaşılabildiği internet ortamı, iletişimi çok daha kolay ve hızlı bir hale getirdi.

Sosyal medya küresel düzeyde iletişime imkân veren, bilgi akışını sağlayan, insanların bakış açısını değiştirebilen bir güçe dönüştü.

Uzmanlar ise sosyal medyanın bilinçli bir şekilde kullanılmasını tavsiye ediyor. Sosyal medyanın bilinçli olarak kullanıldığı zaman her yönden faydalı olabileceğini belirten uzmanlar; bilinçsiz bir şekilde kullanılan sosyal medyanın faydadan çok zarar getireceğini ifade ediyor.

Sosyal medyada geçirilen zamanın bağımlılık boyutuna vardığı ve zaman mefhumunu ortadan kaldırdığı biliniyor. İnternette fazla zaman geçiren gençler giderek yalnızlaşmakta ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük çekmekteler.

Günümüzde bu derece yaygınlaşan, insan hayatının her alanına giren, hatta toplumun örf ve âdetleri bile yönlendirebilen sosyal medya kullanımı ile ilgili Şanlıurfalılar İLKHA'ya konuştu.

Sosyal medyada kişisel verileri, kimlik fotokopisi gibi özellerimizi paylaşmamalıyız"

Sosyal medyayı kullanırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Adem Abdullah, "Sosyal medyayı kullanırken fotoğraf paylaşmamaya dikkat etmeliyiz. Kişisel verileri, kimlik fotokopisi gibi özellerimizi paylaşmamalıyız. İnsanlar artık sosyal medya kullanırken fake hesaplar yüzünden çekiniyor. Fake hesapların olması da güvensizliğin göstergesidir. Verilerin güvenli olmadığı, başkaları tarafından ele geçirildiğini gösteriyor. İnsanlar özel olarak kendi aralarında görüntülü konuşurken karşı taraf fotoğrafını da çekebiliyor.  O an özel bir şeyde konuşabiliriz. Bu durum artık insanların psikolojilerini de bozuyor. Güvensiz bir ortam oluşuyor. Teknolojinin de verdiği tehlikeler var. Toplumsal olarak güvensizlik var." şeklinde konuştu.

"Sosyal medyada görmek istemediğimiz paylaşım ve videolar yer alıyor"

Sosyal medyanın çığırından çıktığını belirten Azad Erol, "Sosyal medyaya girdiğimizde eskiden bir tadı vardı. Günümüzde sosyal medya medyacılıktan çıkmış durumda. Birçok insan sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya çığırından çıkmış durumda. İnsan artık sosyal medyaya girmeye bile tenezzül etmiyor. Sosyal medyayı aileler, çocuklar ve kardeşlerimiz kullanıyor.  Sosyal medyada görmek istemediğimiz paylaşım ve videolar yer alıyor, bunlar utanç verici durumlardır. Sosyal medyadaki paylaşımlar bilgi verici, tanıtım gibi yönlerde olabilir. İnsanlar daha çok farklı yönde kullanıyorlar.  Dans edenler ve orasını burasını açanlar derken sosyal medya çığırından çıktı." diye konuştu.

"Mecburiyetten sosyal medya kullanıyorum"

Sosyal medyanın çok zaman aldığını vurgulayan Şervan Bozdağ, "Sosyal medya çok saçma bir uygulama olmuş. Gerçekten insanlar saçma şeyler yapıyor. İnsanın beynindeki IQ seviyesini bile düşürüyor. Ben mecburiyetten sosyal medya kullanıyorum. Üniversite grubu, ders notları var. Diğer sosyal medya uygulamalarının videoları da karşımıza çıkıyor. Sosyal medya özellikle gençlerin çok vaktini alıyor.  Pandemi döneminde olduğumuz için hepimiz evdeyiz. Can sıkıntısından sosyal medyaya fazla yüklenme yaşanıyor. Sosyal medya saçma sapan içeriklerle meşgul olmuş. Gençler sosyal medya üzerinden mutsuz oluyor.  Zaman geçirirken mutsuzlaşıyor. Sosyal medya zamanımızı ve geleceğimizi çalıyor." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya gerçekten bir insanı farklı yönlere yönlendirebiliyor"

Sosyal medyada ilgi alanımıza göre tercihler yapabileceğimize değinen Abdurrahman Bayburs, "Sosyal medya çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bir insan eğer sanata değer veriyorsa sanat ile ilgili paylaşımları seçmeli. Siyasetle ilgileniyorsa siyasi paylaşımları seçmeli. Sosyal medya paylaşımlarında 'İlgilenmiyorum' seçeneği var. Bu seçenek yaygınlaşmaya başladı. Bu seçneği sık sık kullanmalıyız; çünkü bizi doğru seçeneklere iletebiliyor. Sosyal medyada neyi istiyorsak seçebilme imkanımız var. Seçersek yararlı olabiliyor.  İlgi alanlarımızı suistimal etmememiz gerekiyor. Bir insanın savunma mekanizmalarına merakı varsa bunlarla ilgili bilgilendirici videolar açabilir. Sosyal medya gerçekten bir insanı farklı yönlere yönlendirebiliyor. Sosyal medyayı biraz daha özgüvenli kullanabiliriz." dedi

"Sosyal medya kötü amaçla kullanılırsa kötü sonuçlar doğurur"

Çocuklarının sosyal medyayı kullandığını belirten Ahmet Şikak, "Çocukların sosyal medya kullanmasını gözlem altında tutmalıyız. Başkalarının hakkına tecavüz etmememiz  ve rahatsız etmememiz gerekir. Kimseyle kötü münasebete girmemek kaydıyla kullanılması çok uygun olur. Özellikle bilgi edinme ve paylaşımı için çok önemli bir araçtır. Ülkenin, milletin geleceği ve gençlerin yetişmesi, iyiyi kötüyü ayırt edebilmek için sosyal medyanın kullanılması iyidir.  Aksi takdirde kötü niyetle kullanılırsa çok kötü sonuçlanacaktır." diye konuştu.

"Her insanın özeli kendine hastır"

Sosyal medyanın, kullanıcılardan habersiz içerikler paylaşmasının uygun olmayacağını belirtenYunus Demir, "Sosyal medyada kötü örnek oluşturabilecek paylaşımlar var. Ben kendi fotoğraflarımı sosyal medyada paylaşıyorum.  Sosyal medya kullanıcıları insanlara olumsuz etki edecek içerikler paylaşmamalıdır. Sosyal medya yöneticileri, gizlilik politikası uygulamış; ama insanların özellerini paylaşmamalı. Her insanın özeli kendine hastır.  Bizden habersiz paylaşılan içeriklerimiz elbette tepkiye neden olacak." dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler