HAMAS Siyasi Büro üyesi El Hayye: İşgal yeni ateşkes tekliflerini reddetti ve suçlarına devam etme kararı verdi

HAMAS Siyasi Büro üyesi El Hayye: İşgal yeni ateşkes tekliflerini reddetti ve suçlarına devam etme kararı verdi

HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil El Hayye, "İşgal, kendi esirlerinin serbest bırakılması karşılığında bizim esirlerimizin serbest bırakılması yönündeki yeni ateşkes teklifleri, girişimleri ve önerileri reddetti ve ancak suçlarına devam etmeye karar verdi."

El Hayye, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, bu sabaha kadar ateşkes için arabulucularla temas halinde olduklarını ancak bombalamanın başlamasıyla ateşkes konusundaki görüşmelerin sonlandığını belirtti.

"İşgal ateşkes tekliflerini reddetti"

Terörist siyonist işgalin, kadın ve çocuklara yönelik katliam, yıkım ve suçlara yeniden başlamaya hazırlık yaptığını ifade eden El Hayye, "İşgal, uluslararası toplumdan ya da halk baskısına rağmen kadınları ve çocukları öldürmekten vazgeçecek bir şey bulmadı. İşgal, kendi esirlerinin serbest bırakılması karşılığında bizim esirlerimizin serbest bırakılması yönünde yeni ateşkes teklifleri, girişimleri ve önerileri reddetti ve suçlarına devam etmeye karar verdi." diye konuştu.

Esir takası kapsamında kadın ve çocuklardan oluşan 85 siyonist esiri teslim ettiklerini hatırlatan El Hayye, işgalci rejimin ise uyanıklık yaparak kadın asker esirleri de bu gruba dahil etmeye çalıştığını ifade etti.

El Hayye, işgal hapishanelerindeki eski esirlerin serbest bırakılması karşılığında direnişin elindeki yaşlı esirlerin serbest bırakılması yönünde teklifler sunduklarını ancak siyonist işgalin bunu reddettiğini kaydetti.

İşgalci siyonistlerin ayrıca, siyonist teröristlerin Gazze'yi bombalaması sırasında öldürülen bazı esirlerin naaşlarını da almayı reddettiğini kaydeden El Hayye, "Biz veya Gazze'deki diğer grupların elinde geriye sadece 3 kadın ve çocuk kaldı ancak işgal, onları kabul etmeyerek ateşkesi uzatmayı reddetti." diye ekledi.

"Halkımız yeni saldırıları zeytin dalıyla karşılamayacak"

El Hayye, "İşgalin, tüm teklif ve önerileri reddetmesi, Gazze'deki suçlarını yeniden başlatmaya hazırlandığının açık bir göstergesi." ifadesine dikkat çekti.

"Halkımız ve direnişimiz, yeniden başlayan saldırıyı gül ve zeytin dalıyla karşılamayacak; aksine tam bir kararlılık ve azimle karşılayacaktır." diyen El Hayye, tam bir ateşkese varılması için arabuluculara sivil Filistinli esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereye hazır olduklarını söylediklerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın ateşkes öncesi işgal rejimini ziyaretine işaret eden El Hayye, "Her saldırıdan önce ABD Dışişleri Bakanı'nın suçların devamına yeşil ışık yaktığını, yardım ve tüm siyasi koruma araçlarını sağladığını görmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Savaş devam ederken esir meselesinin bitirilemeyeceğini vurgulayan El Hayye, esir takası pazarlığı yapmak için saldırının tamamen durması gerektiğini kaydetti.

El Hayye, "İnsani boyut gereği sivillerin, kadınların ve çocukların serbest bırakılması konusunda mutabakata vardık, askeri operasyonların devamı sırasında düşman askeri esirlerin takasını müzakere edemeyiz." diye ekledi.

Her kategorideki esirler için tahliye koşullarının farklılık gösterdiğini söyleyen El Hayye, "Artık yaşlı esirleri belirli koşullar altında serbest bırakmak için yeni bir geçici ateşkese girmeye hazırız." dedi.

Direniş gruplarının işgalcilere karşı mücadelesinin süreceğini vurgulayan El Hayye, mücahitlerin işgalci rejime Gazze'nin güneyinde kuzeyine göre daha sert karşılık vereceğini vurguladı.

El Hayya, "Kesinlikle bir güç dengesi yok ama direniş elindeki imkânlarla bombalamaya karşılık verecek ve işgalci siyonist kuvvetlerle sahada mücadele edecek. İşgal, halkımızı yerinden etmeyi amaçlamaktadır ve saldırganlığının amacı sadece öldürmek ve yok etmektir. Bir sonraki aşamanın hedefi Filistin halkının bir kısmını Mısır'a doğru itmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.