HAMAS: Yaklaşan Filistin seçimlerinin üçüne de katılma kararı aldı

HAMAS: Yaklaşan Filistin seçimlerinin üçüne de katılma kararı aldı

HAMAS’ın yurt dışındaki yöneticilerinden Muhammed Nezzal, önümüzdeki aylarda sırasıyla yapılacak olan milletvekili, devlet başkanlığı ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerine katılma karar aldıklarını bildirdi.

Yakın zamanda yapılması kararlaştırılan Filistin seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire'de düzenlenen ulusal uzlaşı görüşmelerine iştirak eden HAMAS heyeti arasında yer alan Nezzal, HAMAS’ın seçimlere katılım biçiminin genel hatlarıyla şubat ayının sonlarına doğru netleşeceğini ifade etti.

HAMAS’ın seçimlere katılmasının şüpheli olduğuna dair rivayetlerin doğru olmadığını aktaran Nezzal, milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerine katılma kararının, HAMAS Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile görüşmek üzere 2019 Kasım ayında abluka altındaki Gazze Şeridi’ne gelen Filistin Merkez Seçim Komitesi Başkanı Hanna Nasır’a resmi olarak bildirildiğini vurguladı.

Nezzal, Filistin seçimlerine katılma kararlarının yeni olmadığını, yalnızca 22 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda üzerinde anlaşmaya varılan maddeler gereği bazı güncellemelerin yapıldığını kaydetti.

Nezzal, Mısır'ın başkenti Kahire'deki ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinde Filistin seçimlerinin nezih bir şekilde icra edilmesinin garanti altına alındığını söyledi.

Yaklaşan seçimlerle ilgili noktaları tamamlamak için başkent Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, iki gün süren ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinin ardından seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri içeren sonuç bildirisini yayımladı.

Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesi'nin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmaların belirlenmesi için mart ayında Kahire’de yeni bir toplantının tertip edilmesinde mutabık kalan Filistinli gruplar, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra ambargo altındaki Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla seçim mahkemesinin oluşturulması ve bu mahkemenin sadece seçimlerle ilgili konulara bakmasında ittifak etti.

Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler