HAMAS'tan işgal esirlerine ilişkin insani ateşkes şartı

HAMAS'tan işgal esirlerine ilişkin insani ateşkes şartı

HAMAS Siyasi Bürosu üyesi El-Hayye, "Gazze Şeridi'nin her yerine yardımların ulaştırıldığı bir insani ateşkes koşuluyla ve işgal zindanlarındaki kadın ve çocuklarımız karşılığında onların kadın ve çocuk esirleri her an serbest bırakmaya hazırız."

HAMAS Siyasi Bürosu üyesi El-Hayye, Kassam Tugayları'nın elindeki işgalci esirlerin durumu, esir takası ve ateşkes konuları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin esir takası ve ateşkes hakkındaki açıklamalarının ardından El Cezire'ye konunun detaylarına ilişkin bilgi veren El-Hayye, terörist siyonist işgale karşı Katar ve Mısır aracılığıyla ciddi müzakereler yürüttüklerini söyledi.

Ayrıca yardımların Gazze Şeridi'nin her bölgesine istisnasız ulaştırılacağı insani ateşkese doğru ilerlediklerini de belirten El-Hayye, ancak bunun işgalci rejimin ertelemeleri nedeniyle henüz gerçekleştirilemediğini kaydetti.

"İşgal esirler konusunda ciddi değil"

İşgalci rejimin, esirler konusunda hem halkına hem de tüm dünyaya yalan söylediğini vurgulayan El-Hayye, "Üç hafta önce Mısır'ın HAMAS'a esir sayısını belirtmesi yönündeki teklifi üzerine biz de 12 yabancı tutukluyu serbest bırakma isteğimizi dile getirmiştik. Ancak işgal bunu reddetti ve 18 yaşın altındaki 10 siyonistin serbest bırakılmasını şart koştu. Ancak birkaç gün erteledi ve hiçbir anlaşmaya varılamadı. İşgal esirler konusunda ciddi değil ve kadınlarımızın, çocuklarımızın ve işgal hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında Gazze'ye yardım malzemelerinin getirileceği bir anlaşma veya ateşkes yapmak istemiyor." diye konuştu.

"İşgal, 100 tutuklunun isminin yer aldığı bir liste sundu"

El-Hayye, "5 gün boyunca her gün 10 mahkumun serbest bırakılacağı ciddi bir aşamaya girdik. İşgal, 100 tutuklunun isminin yer aldığı bir liste sundu, biz de arabuluculara bunlardan sadece 50 kişiyi tanıdığımızı ve bir belgeye ihtiyacımız olduğunu söyledik. Ateşkes olsun ki geri kalanını farklı gruplarla arayabilelim." dedi ve şunları ekledi:

"Geçtiğimiz perşembe günü, Katar'ın sponsorluğunda, Mısır ve Amerika'nın takibinde, her gün 5 siyonist mahkumun serbest bırakılacağı ve bunun karşılığında da siyonist hapishanelerindeki mahkumların serbest bırakılacağı bir ateşkes için tam bir anlaşmanın ayrıntılarına ulaştık.

Geriye tek bir talebimiz kalıyor o da Gazze Şeridi'nin tamamının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve siyonist mahkumların toplanması için güvenli bir ortam sağlanması ama 30 saat sonra işgal anlaşmayı iptal ederek yeni taleplerde bulundu.

Daha sonra işgal, esirlerin isimlerini içeren bir liste sunmamızı talep etti. Biz de arabuluculara bir liste sunamayacağımız ve tüm esirler hakkında bilgi toplayabilmek için ateşkese ihtiyacımız olduğu konusunda güvence verdik."

"İşgal, daha fazla bombalama için esirler konusunu erteliyor"

İşgalci rejimin esirler konusunu sürekli ertelediğini, açıklamaları ve prosedürleri bahane ettiğini ve, yabancı esirler ile siyonist esirler arasında ayrım gözettiğini vurgulayan El-Hayye, "İşgal tek bir amaç uğruna esirlerini serbest bıraktırmak istemiyor; o da Gazze Şeridi'ndeki öldürme, bombalama ve yıkıma devam etmek için bunu yapıyor. İşgal, tıpkı annesi ve babasının Netanyahu ve ordusuna her gün binlerce kez lanet etmek zorunda kaldığı israilli esiri öldürdüğü gibi, tüm tutuklularımızı da öldürmek istiyor." ifadelerini kullandı.

"İşgal, esirlerinin ailelerini aldatıyor"

HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil El-Hayye, "Gözaltına aldığımız yabancıların, çocukların ve kadınların serbest bırakılmasını teklif ettik ancak terörist siyonist işgal bunu reddetti ve yalnızca israilli esirlerin serbest bırakılmasını talep etti. İşgal, esirlerinin ailelerini, onları serbest bırakmaktan yana olduğunu söyleyerek aldatıyor, bunun için her fırsatı reddediyor ve Gazze Şeridi'nde katliam ve yıkımın devamında ısrar ediyor." diye konuştu.

İnsani ateşkes şartı

El-Hayye, "Gazze Şeridi'nin her yerine yardımların ulaştırıldığı bir insani ateşkes koşuluyla ve işgal zindanlarındaki kadın ve çocuklarımız karşılığında onların kadın ve çocuk esirleri ile yabancı esirleri her an serbest bırakmaya hazırız." diye ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.