HAMAS'tan Suudi Arabistan'daki Filistinli tutukluların serbest bırakılması çağrısı

HAMAS'tan Suudi Arabistan'daki Filistinli tutukluların serbest bırakılması çağrısı

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS), Suudi rejimi yetkililerine, ülkedeki Filistinli tutukluları özellikle 80 yaşını geçmiş ve birçok hastalıktan muzdarip Muhammed el-Hudari’yi serbest bırakma çağrısını yineledi.

Hamas Enformasyon Dairesi Başkanı Rafet Murre, Suudi Arabistan'daki Filistinli mahkumların yargılanması öncesi yaptığı açıklamada, "El-Hudari ve diğer kardeşlerin devam eden tutukluluğu büyük bir zulümdür. Filistin halkına, haklı davasına ve Filistin-Suudi Arabistan ilişkilerine hakarettir." dedi.

Suudi Arabistan'ı tutukluları serbest bırakmaya davet eden Murre, “Tutuklular, iki yılı aşkın süredir adaletsizliğe ve çileye maruz bırakılmaktadır. Bu adaletsizliğe ve ailelerin çektiği çileye son verilmelidir." ifadelerine yer verdi.

Merkezi Cenevre'de bulunan Avro-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi de 6 Eylül 2019'da yaptığı açıklamada, Suudi rejiminin, aralarında Hudari'nin de bulunduğu 60 Filistinliyi gerekçesiz bir şekilde gözaltında tuttuğuna dair bilgiler vermişti.

HAMAS Sözcüsü Hazım Kasım, uzun zamandır Suudi Arabistan’da kötü hapishane koşullarında tutulan HAMAS temsilcisi el-Hudari’nin, sağlık durumunun ağırlaşarak tehlikeli boyutlara ulaştığını açıklayarak, Suudi rejimi makamlarına, hiçbir suç ve töhmet isnat edilmeksizin tutuklanan el-Hudari başta olmak üzere tüm tutuklu HAMAS yetkililerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) yıllardan beri Suudi Arabistan'da temsilciliğini yapan Dr. Muhammed el-Hudari ile oğlu Hani, 4 Nisan 2019 tarihinde bu ülkede hapse atılmıştı. El-Hudari ailesiyle birlikte 25 yıldan beri Suudi Arabistan'da ikamet ediyor.

Diğer yandan, merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, 6 Eylül 2019 tarihli raporunda, Suudi Arabistan'da 60 Filistinlinin zorla kaybettirildiğini kaydetmişti.

Tutuklular arasında öğrenci, akademisyen, iş adamı ve hac ibadetini yerine getirmek için ülkeye gelen Filistinli vatandaşların bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bu kişilerin, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin dış dünya ile ilişkilerinin kesildiği, yakınlarıyla ya da avukatlarıyla iletişim kurmalarına izin verilmediği ve mallarına el konulduğu kaydedilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.