Haram işten kazanılan para büyük günah

Haram işten kazanılan para büyük günah

​Milli piyango, şans oyunları, benzer kumar çeşitleri, içki satışları gibi işlerde çalışılarak kazanılan paranın haram ve büyük günah olduğunu belirten âlimler, iş yok bahanesiyle harama bulaşmanın hiçbir meşru yolu olmadığını söylediler.

Yılbaşı münasebetiyle gündeme gelen milli piyango ve şans oyunlarının satışı ile ilgili konuşan âlimler; ‘iş yok, iş bulamıyoruz, mecburiyetten bu işte çalışıyoruz’ diyenlerin kendilerini kandırdıklarını vurgulayarak haram işe bulaşmama konusunda uyarılarda bulundu.

Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Molla Salih Gültekin, haram işlerde kazanılan paranın insana hayır getirmediğini, yuvaların dağılmasına neden olduğunu söyledi. Gültekin, milli piyango, şans oyunları, içki satışları gibi haram yollarla para kazanmak isteyen vatandaşlara çağrıda bulunarak bu işleri bırakmalarını istedi.

Her türlü şans oyunlarının kumar cinsine girdiğini vurgulayan Gültekin, “Milli Piyango bileti, toto, loto gibi şans oyunları kumar cinsine giriyorlar. Rabbimiz, ‘Fal okları, kumar, dikili taşlar şeytan işi birer pisliktir’ buyurmaktadır. Bu Ayet-i Kerime’den de anlıyoruz ki toto, loto, biletler, ganyan gibi şans oyunları, içki, kişinin aklını başından alan her türlü şey haram kategorisine girmektedir. Rabbimiz, ‘İçki satan, alışverişini yapan, o işin imalatında çalışan aynı içen gibidir’ buyurmaktadır. Sarhoş ediciler de şeytan işi pis işler olduğu için o da kumar kategorisine giriyor.” dedi.

“Allah birçok rızık kapısı açmıştır”

Kumarın insan hayatını darmadağın ettiğine işaret eden Gültekin, “Kumar nice evler yıktığını, nice anneleri dul bıraktığını, nice çocukları yetim bıraktığını, insanları iflasa götürdüğünü görüyoruz. Bunlar sosyal hayatı altüst ettiği için Allah tarafından haram kılınmış. Allah insana rızkını kazanması için birçok alanda rızık kapısı açmıştır. Helalinden çalışma alanları açmıştır. Üstad Beziüzzaman, ‘Helal dairesi bize yeterdir, niye haramla iştigal edelim’ buna benzer güzel sözler sarf etmiştir. Birçok hadisi şerifte Peygamberimiz, ‘İnsan için en bereketli rızık alın teriyle helal yoldan kazandığı rızıktır. Hatta rızkının peşinden koştuğu zaman döktüğü terler nafile ibadet mesabesinde Allah kabul ediliyor.’ buyurmaktadır.” diye konuştu.

“Bunlar kendilerini kandırıyorlar”

“İş yok bahanesiyle haram işten para kazanan insanlar kendilerini kandırıyorlar” diyen Gültekin, konuşmasına şöyle devam etti: “Haramla iştigal etmek haramdır. Allah’ın haram kıldığı, namaz kılan insanların bilet ve bilet gibi işlerde, içki imalatı ve satışı işlerinde çalışması vebaldir, Allah bunu yasaklamıştır. İnsan ölme derecesine geldiği an ölmemek için böyle bir iş yapabilir. Fakat öyle bir durum söz konusu değildir. Fıkıh âlimlerimiz, ‘Bir insan açlıktan ölüm durumuna düştüğü zaman domuz eti de yiyebilir, haram olan bir şeyi de yiyebilir’ diyor. Ama ne kadar? Ölmeyecek kadar. Fakat bu insanlar bu duruma gelmemişler. Gelmedikleri için kesinlikle İslam buna cevaz vermez. Bunlar kendilerini kandırıyorlar. Başka iş alanlarında çalışabilirler, rızıklarının peşinden koşabilirler. Küçük çocuklar dahi selpak satıyor, boyacılık yapıyorlar. Bu sadece kendini kandırmadır.”

“Helal bir lira haram olan trilyonlara bedeldir”

Bile bile haramla iştigal etmenin günahının büyük olduğunun altını çizen Gültekin, “Bile bile bir günahı yapmak yaptığı günahı kat ve kat artırıyor. Bu insanlar başka alanlarda çalışıp rızıklarını kazansınlar. Milli piyangodan örnek verdik ama şans oyunlarının hepsi de öyledir. Allah helal yollar vermiş, eğer biz helalı bırakıp haram yolla iştigal ettiğimiz zaman Allah bunu bizden kabul etmez. Helal bir lira haram olan trilyonlara bedeldir. Haram insanın kazancını yok ediyor; hem dünyada insanı perişan ediyor hem de ahiretini alinden alıyor. Birçok büyük ikramiyeleri kazanan insanların hiçbirisi mesut olamıyor.” ifadelerini kullandı.

“Harama vesile olmayın”

Satışı, imalatı haram olan işlerde çalışan insanlara çağrıda bulunan Gültekin, “Bu işleri bıraksınlar. Harama vesile olmasınlar. İnsanların evini yıkmasınlar. Rabbimizin helal rızık hazineleri doludur. Herkes gibi helal yoldan çalışsınlar, kazansınlar ve insanları harama teşvik etmesinler. Harama aracı olmasınlar. Onların satışlarıyla insanlar ne kadar haram işlerse bu insanlar da onların ortaklarıdırlar. Çünkü insanları harama teşvik ediyorlar. Bu işleri yapanlara sesleniyorum; iki kuruşluk dünya menfaati için ebedi dünyanızı tarumar etmeyin.” açıklamasında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler