Hasan Turabi vefat etti

Hasan Turabi vefat etti

Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Turabi, geçirdiği kalp krizi sonucu Sudan'ın başkenti Hartum'da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Sudan’ın önde gelen İslami liderlerinden ve aynı zamanda Sudan Halk Kongresi Partisi lideri olan Hasan el-Turabi, geçirdiği kalp krizi sonucu Sudan'ın başkenti Hartum'da kaldırıldığı hastanede 84 yaşında hayatını kaybetti.

1932 yılında Sudan'ın Kassala şehrinde dünyaya gelen Hasan el-Turabi, Sudan tarihinde olduğu kadar fikirleriyle de İslam ümmeti içerisinde önemli bir yere sahipti. İhvan’ul Muslimin çizgisinin önemli simalarından olan Turabi, Sudan siyasetinin etkin isimlerindendi.

Fikirlerinden ötürü sık sık zindanlara da konulan Turabi, ABD'yi “şeytanın vücut buluş hali” olarak nitelemişti.

Fransa ve İngiltere'de hukuk eğitimi görmüş olan Turabi, bir dönem Sudan İhvan’ın içerisinde yer almış, daha sonra da İslami Milli Cephe'yi kurmuştur. 1970'li yıllardan itibaren dünyadaki bütün İslami akımları etkileyen bir teorisyen olarak bilinen Turabi, Sudan'da 1989 yılında gerçekleştirilen “Milli Selamet Devrimi”nin teorisyeniydi.

Sudan Milli Meclis Başkanlığı da yapan Turabi, meşakkatli hayatı boyunca çeşitli eziyetler görürken toplamda 12 yıl da cezaevi yattı.

Dostları sık sık Hasan el-Turabi'ye, siyasetten çekilip mütefekkir olarak düşünce ve fikirleriyle devleti şekillendirme teklifinde bulunmuşsa da bütün ısrarlara rağmen bu teklifi kabul etmemişti. Son dönemlerinde yeni bir tefsir çalışmasına da başlamış olan Turabi'nin bugüne kadar kaleme aldığı eserler, hem İslam dünyasında hem de Batı'da ilgiyle takip edildi. Hukukçu kimliği ön planda olan Turabi, Arap dünyasında birçok ülkenin anayasa çalışmalarında yer aldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.