Hayvan Bilimcisi Durmaz: İklim değişikliği bazı hayvanların neslini tehlikeye atabilir

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin hayvanları olumsuz yönde etkilediğini belirten Hayvan Bilimcisi Nimetullah Durmaz, bu durumun bazı hayvanların neslini tehlikeye atabildiğini söyledi.

Batman Teknikerler Derneği Veteriner Sağlık Komisyonu Başkanı ve Hayvan Bilimcisi Nimetullah Durmaz, küresel iklim değişikliğinin hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Dünyada ve Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin hayvanların doğal eylemlerini gerçekleştirmesine engel olduğunu ifade eden Durmaz, bu durumun uzun yıllar sonra arılar başta olmak üzere kimi hayvanların neslini tehlikeye atabileceğine dikkat çekti.

Nimetullah Durmaz

"Kışın uyuması gereken hayvanlar uyumadığı için doğal denge bozuluyor"

Küresel ısınmanın doğal dengeyi altüst ettiğini vurgulayan Durmaz, "Her hayvanın kendine göre yaşam çizelgesi vardır. Örneğin bir arının şubat ayında yatması gerekiyor. Yılan ve ayıların kış aylarında yatması gerekiyor. Fakat küresel ısınma nedeniyle kış ayında bile havaların sıcak geçmesiyle haliyle hayvan kendini yaz ayında hissettiği için yılan, ayı ve arılarda uyumuyor. Bu tür hayvanların uyuması gerektiği zamanda uyumadıkları için bu sefer doğal denge bozuluyor ve ölümlere sebep oluyor." dedi.

"Kuraklık hayvan ölümlerine sebep oluyor"

Küresel ısınmadan kaynaklı kuraklığın olması da susuzluğa sebep olduğuna işaret eden Durmaz, şöyle devam etti:

"Bu sorun da hayvan ölümlerine sebep olabiliyor. En son Van Gölünde çoğunlukla ölen martılarda yapılan araştırmada; açlığa dair stresten öldükleri kanısı oluştu. Bu da küresel ısınmanın bir sonucudur. Üstad Bediüzzaman'ın da dediği gibi 'Beşerin bulaşık eli bulaşmadığı müddetçe doğal denge zaten kendini tazeliyor ve yeniliyor.' Fakat müdahale sonucu küresel ısınmanın meydana gelmesi doğal dengeyi altüst ediyor. Örneğin: Yaz sıcaklığında yılanın çok olması farenin az olmasına sebep oluyor. Çünkü fare yılanı yiyor. Aynı zamanda kirpinin çoğalması yılanın azalmasına sebep oluyor ve bu şekilde doğal denge devam ediyor."

"Hayvanlar kış ayında istirahat etmezse nesilleri tehlikeye girer"

Küresel ısınmanın ya da beklenen mevsim sıcaklığının ortalamanın üstünde ya da altında olmasının bu dengeyi bozduğunu ve bunun hayvanların hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Durmaz, "Bazı tür hayvanlarda yaşanan küresel ısınmadan kaynaklı nesil tükenmesi olabilir. Ya da çoğalmanın belli bir oranda azalması 50-60 yıl ya da daha fazla bir sürede o hayvan türünün tümüyle yok olmasına sebep olabilecektir. Örneğin arı şubat ayında kendini yaz ayında hissedip hâlâ çalışıp istirahat etmiyorsa, belli bir süre sonra yorulacak ve bu da arı neslinin tükenmesine sebep olabilecektir. Bu örnek diğer hayvan türleri için de geçerlidir." diye konuştu.

"Küresel ısınmanın temel sebebi insandır"

Hayvan nesli için doğayı koruyup doğal dengeyi bozmamak gerektiğini ifade eden Durmaz, şunları söyledi:

"Küresel ısınmanın temel sebebi insandır. Yani beşerin bulaşık eli küresel ısınmaya sebep oluyor ve bu da bazı hayvan nesillerinin tükenmesine sebep olacaktır. Bu sebeplerden dolayı suların tasarruflu kullanılması, kaynak sularının ne kadar önemli olduğunun toplumlara ve insanlara açıklanması gerektiği, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir bir şekilde insanlara anlatılması, okullarda özellikle tarım ve hayvancılık derslerinin zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Çünkü durum böyle devam ederse hayvancılık ölecek. İnsanlar tarım ve hayvancılığı terk ettiği zaman o ülke çöker. Bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin tarım ve hayvancılığının gelişmişliğine bağlıdır. Yetkililer bu konuda bir çalışma başlatmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.