Hayvan pazarlarında durgunluk yaşanıyor

Hayvan pazarlarında durgunluk yaşanıyor

Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında durgunluk yaşanıyor. Sıkı sıkıya pazarlık yapılmasına rağmen kurbanlık alan yok. Piyasanın önümüzdeki günlerde hareketlenmesi bekleniyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlıklar hayvan pazarlarında görücüye çıktı. Mardin’de besiciler, fiyatların uygun olmasına rağmen piyasanın durgun olduğunu, ancak ilerleyen günlerde işlerin açılmasını ümit ettiklerini söylediler.

Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi yine en büyük hareketlilik canlı havyan pazarlarında yaşanıyor. Sıkı sıkıya yapılan pazarlıklar yapılmasına rağmen, bu yıl canlı hayvan pazarında beklenen hareketlilik henüz oluşmadı.

Küçükbaş hayvanların 900 liradan başladığı ve bin 500 liraya kadar alıcı bulduğu hayvan pazarında, büyükbaş hayvanların ise kilo hesabına göre satışı yapılıyor. Büyükbaş hayvan fiyatları 7 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor.

Vatandaşların ilk günlerde pazara gezmek için geldiğini, fiyat araştırması yaptıklarını belirten hayvan yetiştiricileri, birçok vatandaşın aldığı kurbanlığı barındıracak yeri olmadığı için alım işini arefe günü ya da bayramın birinci gününe bırakmayı tercih ettiğini söyledi.

“Kurbanlıklar batı illerine göre daha ucuz”

Geçen senelere göre bu sene kurban fiyatlarının daha uygun olduğunu belirten Fesih Yeşinir, “Şu an piyasa normaldir, hayvanlar yavaş yavaş satılıyor. Fiyatlar da uygun, küçükbaş hayvanların fiyatı 900 ile bin 500 TL arasıdır. Fiyatlar, batıya göre daha ucuzdur. Çünkü bölgeden batıya hayvan gittiğinde yol parası veriliyor, yer kirası veriliyor, böylece masraf katlanıyor. Onun için bizim burada satılan hayvanlar batıya göre daha ucuzdur.” dedi.

“Piyasada hareketlilik yok”

Beslediği kurbanlıkları pazara getirdiğini belirten küçükbaş hayvan satıcısı Abdüsselam Alan, ancak şu ana kadar satış yapamadığını söyledi.

Alan, “Bayrama 10 gün kaldı ama piyasada hareketlilik yok. İnşallah bayram arefesine doğru piyasa açılır ve besiciler kurbanlıklarını satar ve zarar etmezler diye umuyoruz.” dedi.

“Beslediğim kurbanlıkları aldığım fiyata satamıyorum”

3 ay önce Kurban Bayramı için alıp beslediği kurbanlıkları aldığı fiyata da dahi satamadığını ileri süren Hasan Develi, şunları söyledi:

“Arpanın kilosunu bir 400 kuruşa alıp hayvanları besledim. Kârımız zararımızı karşılamıyor. Piyasa zaten durgun, satış yapılmıyor. Bu sene zor geçecek gibi görünüyor.”

“Kurbanlık besleyenleri zor günler bekliyor”

Piyasa araştırması için birkaç gündür hayvan pazarına geldiğini söyleyen Hüseyin Aslan da “Bende satmak için kurbanlık aldım evde besliyorum, piyasaya bakıyorum sıkıntılı görünüyor. Pek iç açıcı değil, kurbanlık besleyenleri zor günler bekliyor. Yem çok pahalıdır, kurbanlıklar da satılmıyor. Piyasa böyle devam ederse besicilerin umduğunu bulacağını zannetmiyorum. Allah besicilerin yardımcısı olsun.” dedi.

“5 gündür bir tane kurbanlık satamadım”

Bu sene işlerinin çok zor olduğunu söyleyen Hacı Mahmut Bozan ise “Kurbanlıklar satılmıyor, arpa saman çok pahalı. 5 gündür gidip geliyorum, henüz bir tane kurbanlık satamadım. Bu sene işimiz çok zor, ne yapacağız biz de bilmiyoruz. Çünkü alıcı hiç yok. İnşallah bayrama doğru satışlar olur.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.