Hayvanlarına saman yerine "geven" veriyorlar

Hayvanlarına saman yerine "geven" veriyorlar

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşanan çetin kış şartları ve fiyatlardaki artış nedeniyle saman bulmakta zorlanan vatandaşlar, büyükbaş hayvanlarına, bölgede hem yakacak hem de yem olarak kullanılabilen "geven" bitkisini veriyor.

Karlıova'ya bağlı Kanitaht Mahallesi'nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Vahyettin Bingöl, çetin kış şartları ve fiyatlardaki artış nedeniyle saman bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle sonbaharda toplamış oldukları geven bitkisini hayvanları için yem olarak kullandıklarını söyledi.

Bu yıl, kış soğuklarının erken geldiğini ve uzun sürdüğünü belirten Bingöl, saman yerine besin değerinin yüksek olmasından dolayı "geven" bitkisini tercih ettiklerini belirtti.

Bingöl, "Kışa doğru hayvanlarımız için topladığımız gevenleri, samanımız yetersiz kaldığı zaman küçük parçalara ayırarak hayvanlarımıza veriyoruz. Kalorisi çok yüksek olduğu için hayvanlarda iltihabı söküyor. Hem samandan hem ottan tasarruf ediyoruz bu şekilde. Kış bu sene çok erken geldiği için samanımız eksik geldi, biz de hem hayvanlar için hem de yakacak için topladığımız gevenleri parçalayarak hayvanlarımıza yediriyoruz." dedi.

Geven nedir?

Baklagillerden olan geven bitkisi Türkiye'de çok yaygın. Tıpta da birçok amaç için kullanılan geven, boyu bir metreye ulaşabilen dikenli, dallanan bir çalı bitkisidir. Yapraklarının ucu dikenli olan gevenin, dalları da diken şekilli tüylüdür.

Orta ve Doğu Anadolu'da yakacak maddesi ve hayvan yemi olarak geniş bir oranda kullanılan geven, yem olarak kullanılabilmesi için öncelikle ateşin üzerinde dikenleri yakılır.  Ezme ve kıyma işlemlerinin ardından gevenin üzerine yeterli miktarda tuzlu su serpilir ve bu şekilde sabaha kadar yumuşaması sağlanır. Tüm bu işlemlerin ardından geven, hayvanlara yem olarak verilir. (Bülent Temiz- İLKHA)




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.