Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından her yıl kasım ayında farklı sahabelerin hayatlarının konu edindiği "Kasım Ayı Sahabe Ayı" programları kapsamından Rehber TV ekranlarında Hazreti Aişe'nin hayatı anlatıldı.

"Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla düzenlenen program, ilahiyatçı Ebubekir Arslan'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

İlahiyatçı Abdullah Oğuz ve Ebubekir Arslan'ın canlı yayın konuğu olarak katıldığı programda Özlem Ajans sanatçıları da ilahi ve ezgiler seslendirdi.

Programa Diyarbakır stüdyosundan bağlanarak bir konuşma gerçekleştiren kanaat önderlerinden molla Mehmet Beşir Varol, "Hazreti Aişe, Peygamber efendimizin hayatı ile ilgili birçok hadis rivayet etmiştir. Genç yaşta Peygamber efendimiz ile evlendiği için güçlü hafızası sayesinde birçok şeyi bize aktarmıştır. Peygamber efendimiz ona çok sevgi beslemiştir." dedi.

"Peygamberimize hanımlarının içerisinde sadece Hazreti Aişe'nin evinde vahiy geliyordu"

Varol, "Cebrail Aleyhisselamın 3 defa Hazreti Aişe'nin suretini Peygamber efendimize göstererek onun dünya ve ahirette eşi olacağını bildirmiştir. Peygamber efendimizin diğer hanımlarından farklı olarak sadece Hazreti Aişe'nin evindeyken kendisine vahiy geliyordu. Yine O'nun evinde, o'nun kucağında vefat etmiştir." diye konuştu.

"İslam dininin fetvalarının önemli bir bölümü Hazreti Aişe'den geliyor"

Kayseri'den Skype bağlantısı ile katılan İlahiyatçı-Yazar Mehmet Göktaş da, "Kızlara yönelik yaptığım tüm sohbetlerde Hazreti Aişe'yi kendilerine rol model olarak seçmelerini tavsiye ediyorum. Allah'u Teâlâ Hazreti Aişe validemizi İslam tarihinin merkezine oturtmuştur. O'nun fetvası olmadan mezheplerin hiçbirisi olmazdı. İslam dininin fetvalarının önemli bir bölümü Hazreti Aişe'den geliyor. O sadece rivayet eden birisi değildi. Gördüklerini iştihadı ile birlikte bize aktarmıştır. Benzetmek biraz abes olabilir ama Allah'u Teâlâ âdete Peygamberimizin yanına bir muhabir yerleştirmiştir. Onun ev hayatını, gece hayatını, ailedeki ilişkileri bize aktarmıştır." şeklinde konuştu.

"Hazreti Aişe, ilmin, edebin, hayânın, inceliğin, zarafetin, anlayışın ve muhabbetin merkez noktasıydı"

"Hazreti Aişe hepimizin yüreğindeki yara, sır ve düğüm noktadır noktasıdır" diyen Eğitimci-Yazar Nurdan Damla, "Hazreti Aişe, ümmetin öğrenmesi gereken bir şahsiyettir. Başına gelen onca çile, iftira ve sıkıntıdan sonra ne yazık ki onu tam manasıyla tanıyamadık. Hazreti Aişe denilince toplumda sadece Hazreti Hatice'yi kıskanan biri olarak tanıtıldı. Oysa Hazreti Aişe, ilmin, edebin, hayânın, inceliğin, zarafetin, anlayışın ve muhabbetin merkez noktasıydı. Kadınlık âlemi O'nunla inkişaf edebildi. Ondaki mükemmel imanı dikkatli bir şekilde mercek altına almamız lazım." dedi.

Hazreti Aişe'nin kişiliği, ahlakı ve rivayet ettiği hadisler ve ilimdeki derinliği ile ilgili konuşan Abdullah Oğuz da, Hazreti Aişe'nin bizzat Allah'u Teâlâ'nın emriyle peygamberimize nikâhlandığını, hikmetleriyle birlikte 210 hadisi peygamberimizden rivayet ettiğini söyledi.

Hazreti Aişe'nin meziyetlerinden söz eden Ebubekir Arslan ise O'nun Müminlerin annesi olduğunu, çocukları olmamasına rağmen ümmü Abdullah olarak isimlendirildiğini ifade etti.

"Hazreti Aişe birçok ilim dalında bilgi sahibiydi"

Programa son olarak telefon bağlantısı ile katılan Nisanur Dergisi Editörü Elif Yüksek ise şöyle konuştu:

"Son günlerde 'efsane günler' adı altında insanları hoyratça tüketmeye sevk eden bir güruh var. Bun karşılık nazik bir dokunuşla insanlığı sahabe hayatına çekmek çok anlamlı. Hazreti Aişe'nin hayatına baktığımızda peygamber efendimizin vefatından sonra da hane-i saadetin bir ilim yuvasına dönüştüğünü görüyoruz. Bunun içerisinde tefsir, hadis, fıkıh, hitabet, siyaset, tarih, siyer, tıp ilmi, astronomi, şiir gibi çok sayıda ilim var. Hazreti Aişe validemizin tüm bu ilimler hakkında bilgi sahibi olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan yine zekâsı, anlayış ve kabiliyeti ile ön plana çıkan bir kişiliği var. Kendisine bahşedilen bu kabiliyetleri Allah yolunda cömertçe kullanmıştır."


Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Hazreti Aişe'nin hayatı düzenlenen program ile anlatıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.