​Hazreti Safvân Bin Muattal gereği gibi tanınmıyor

​Hazreti Safvân Bin Muattal gereği gibi tanınmıyor

Türkiye'nin değişik illerinden Hazreti Safvân Bin Muattal Türbesini ziyaret gelen vatandaşlar, Safvân Bin Muattal Hazretlerinin gereği gibi tanınmadığını ve tanıtılmadığını belirttiler.

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde kabri bulunan "İffet Kahramanı" olarak bilinen Hazreti Safvân Bin Muattal'ın (Radiyallahu Anhu) türbesine Türkiye'nin birçok ilinden ziyaretçi geliyor.

Vatandaşlar, Türkiye'de meftun olan ve kabrinin yeri kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Hazreti Safvân Bin Muattal'ın tanınması için başta yetkililer olmak üzere herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ettiler.

Safvân Bin Muattal Türbesinin tanınmayı ve tanıtılmayı beklediğini belirten vatandaşlar, yıllardır; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Diyanet Vakfı Adıyaman Şubesi ve Adıyaman Valiliğinin desteği ile Samsat’ın Taşkuyu köyü civarında yapımına başlanan külliyenin bir an önce bitmesini istiyor.

Yapımı tamamlandığında yaklaşık 15 bin cemaat kapasiteli olacak olan cami, sosyal alanlarıyla birlikle külliye niteliği taşıyan içerisinde türbe, misafirhane, Kur’an kursu, abdest yerleri, restoran, kafeterya, tanıtım ofisi gibi sosyal alanların yer alacağı külliyenin bitmesi için gerekli çalışmaların ve tanıtımların yapılması gerekiyor.

Sahabe efendimiz Hazreti Safvân Bin Muattal'ın yeterince tanınmadığını ve tanıtılmadığını belirten vatandaşlar, yetkililerin sahabelerin tanınması için üzerlerine düşmelerini yapmalarını istediler.  

Antalya'dan gelip sahabe kabrini ziyaret eden Halil Ekinci, sahabenin yeteri kadar tanıtılmadığı belirterek "Safvân Bin Muattal'ın Türkiye genelinde yeteri kadar tanınmadığını düşünüyorum. Türkiye'de belli bir kesim tarafından tanınıyor." dedi.

Sahabenin tanıtılması için Adıyaman ile birlikte tanıtım reklamlarının yapılması gerektiğini ifade eden Ekinci, "Adıyaman'ın hem turizm hem de dini ziyaret açısından mutlaka tanıtılması ve küçük bir reklam tanıtımı yapılması gerekmektedir. Adıyaman dini açıdan ziyade Nemrut Dağı ile tanınmaktadır. Şanlıurfa'daki Eyüp Peygamber veya İstanbul'daki Sahabe Eyüp Sultan kadar tanınmıyor." ifadelerini kullandı.

"İlk defa duydum"

İstanbul'dan gelen ve Safvân Bin Muattal'ı ilk defa Adıyaman'a geldiğinde duyduğunu söyleyen Yasin Tabak, "GAP turuna çıkmıştık, dönüşte türbemize uğrayalım dedik, çok güzelmiş. Herkesin buraya gelip Safvân Bin Muattal Hazretlerinin türbesini görmesini tavsiye ediyorum. Buraya gelenlerin gittikleri yerde buradan bahsetmesi gerekiyor. Ben gittiğim yerlerde duyuracağım." şeklinde konuştu.

Yapımına yıllar önce başlanan Safvân Bin Muattal külliyesinin yapımının hızlandırılması gerektiğini ifade eden Şanlıurfa'dan gelen Vedat Uyanıkoğlu, "Buranın yeteri kadar duyulduğunu zan etmiyorum. Hazreti Ömer zamanında bir savaşta şehit olduğu hakkında bilgi var. Kendine atılan iftira hakkında günahsız olduğuna dair Kur'an-ı Kerim'de ayet var." dedi.

İstanbul'dan ziyaret için geldiğini belirten Günay Polat ise "Buranın yeteri kadar tanındığını düşünmüyorum. Ben ilk defa Safvân Bin Muattal ismini duydum ve ziyarete geldim. Buralara daha çok insan çekmek gerekiyor. Buralar çok değerli yerler olduğundan tanıtım reklamları yapılmalıdır. Önemli olan bu bölgenin değerini bilmek bu bölgeye sahip çıkmaktır." ifadelerini kullandı.

Yetkililer burayı tanıtmalı

Safvân Bin Muattal'ı daha önce duyduğu için İstanbul'dan geldiğini ifade eden Livanur Turgut da "Safvân Bin Muattal'ın yeteri kadar duyulmadığını düşünüyorum. Çünkü burası küçük bir ve buraya fazla insan gelmiyor. Herkeste sahabeleri fazla tanımak istemiyor. Ama yetkililer burayı tanıtırsa daha çok tanınır. Haberler de işlenmelidir. Kendisine iftira atılan sahabe efendimizdir." şeklinde konuştu.

"Burada olduğunu bilmiyordum"

Sakarya'na gelen vatandaşlardan Saliha Deren "Peygamber Efendimizin hayatını işlerken ismini duymuştum. Ama Adıyaman sınırları içerisinde olduğunu bilmiyordum. Çok uzak bir bölgede kaldığı için. Buraya gelmemize hocamız vesile oldu. Bence yetkililerin bu gibi güzel çalışmalara el atması gerekiyor. Diğer işlerden daha çok sahabelerin tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çok değerlidirler. Broşürler dağıtılmalı, televizyonlarda tanıtımı yapılmalıdır. Kur'an'da günahsız olduğu belirtebilen bu sahabemiz de diğer sahabeler kadar Peygamber Efendimize yakındı." dedi.

Sakarya'dan gelen Erva Aktürk ise "Daha önce ismini duymuştum. Burası fazla tanıtılmadığı için bilinmiyor." ifadelerini kullandı.

Enes Eroğlu isimli öğrenci ise "Camini bir an önce bitirilmesi ve yollarının yapılması lazım. Buranında Eyüp Sultan gibi tanınmasını istiyorum. Burada başıboş dolaşan köpekler var insanlara zarar veriyor onların buradan götürülmesini istiyorum." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler