"Hem çalışmamız ibadet hem de oruç tutmamız"

"Hem çalışmamız ibadet hem de oruç tutmamız"

Yaz mevsimi sıcak günlerinin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde Ramazan orucu daha fazla sabır ve sebat gerektirirken, kimi meslek dallarında çalışanlar da bunun en güzel örnekliğini sergiliyor.

Mardin'in Midyat ilçesinde yıllardır sobacılık yapan Abdulkadir Arbağ, sıcak havaya rağmen azim ve sabırla hem çalışıp hem oruç tutuyor.

Meslek sahiplerinin Ramazan ayında zorlandığını belirten Arbağ, kimi mesleklerin, özellikle de fırıncıların oruçluyken çalışmalarının daha da zor olduğunu ifade ederek, "Hem çalışmamız ibadet hem de oruç tutmamız…"  dedi.

Ramazan ayında zahmetli meslek sahiplerinin zorlandıklarını, ama diğer zamanlara oranla işlerinin daha çok bereketlendiğini söyleyen Arbağ, zor ve zahmetin maddi karşılığını aldıklarını, tutukları orucun karşılığının ise ahirette olduğunu ifade etti.

Midyat’a has elips şeklindeki odun sobalarını imal eden Arbağ, yaz aylarında kışa hazırlık yapmak zorunda olduğunu, oruçluyken sıcağa dayanarak işlerini aksatmaması gerektiğini belirtti.

“Bu sıcakta oruç tutmak azim ve sabır ister”

İşlerinin fırıncılara göre biraz daha kolay olduğunu ama yine de zor bir iş yaptıklarını dile getiren Arbağ, sıcak havalarda oruç tutmanın azim ve sabır istediğini, oruç tutmama gibi bir lükslerinin olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Ramazan ayı bereket ve rahmet ayıdır. Rahmet ayı olmasaydı bu sıcakta çalışamazdık, ama Elhamdülillah çalışıyoruz ve diğer günlerde çıkaramadığımız işi çıkarıyoruz. Ramazan ayı oruç tutma ayıdır yani oruç tutmama lüksümüz yoktur. Her ne kadar zorda olsa da Allah için tutmak gerekiyor. Tabi bizim mesleğimiz fırıncılar gibi o kadar zor olmayabilir, fakat yine de çoğu mesleğe göre yorucudur. Kimileri orucu cami köşelerinde ve evlerinde uyuyarak geçiriyorlar. Ama bizim öyle bir lüksümüz yoktur."

"İnsan azimsiz ise hiç bir şey olmaz"

Ramazan'da zor işlerde çalışmanın azim ve sabır gerektirdiğini, fakat kendilerinin kış aylarına soba hazırlamaları için yaz aylarında çalışma mecburiyetleri olduğunu ifade ederek, "Yani yazın biz sobaları hazırlamasak, kışın millete soba yetiştiremeyiz. O yüzden bugün biz ısınacağız ki, yarın milleti ısıtalım. Ama çok şükür Ramazan ayı merhamet ayıdır, rahmet ayıdır, bereket ayıdır. O yüzden inanıyorum ki Ramazan ayı olmasaydı belki bu şekilde aç susuz kalarak bu sobaları yapamazdık. Ama ona rağmen sobalarımızı güzel bir şekilde çıkarıyoruz, çıkarabiliyoruz bir aşağı bir yukarı işlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Allah-u Teâlâ bize sabır veriyor. Tabi bunun için azim ve sabır gerekiyor. İnsan azimsiz ise hiç bir şey olmaz. Gerçekten hem çalışmamız ibadet, hem de oruç tutmamız." (Süleyman Tunç- İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.