Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduğu ve son dönemde gerginliğin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırdı.

İçişleri Bakanı Amit Şah, Cammu Keşmir'e diğer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesinin kaldırıldığını duyurdu. Düzenlemeye göre Cammu Keşmir kendi kanunları yerine Hindistan yasalarına tabi olacak.

Hindistan'da Müslümanların en yoğun olduğu eyaletteki bu değişikliğin, yabancılara gayrimenkul satışının yolunu açarak bölgenin demografik yapısını değiştireceği tahmin ediliyor. Varlıklı Hintlilerin Keşmir'e akın etme ihtimali, Müslüman kesimi endişelendiriyor.

Özel statünün kaldırılması planlarının gündeme gelmesinden bu yana Keşmirli politikacılar tansiyonun yükseleceği ve geniş çaplı ayaklanmalara neden olacağı uyarısında bulunmuştu.

Bu arada Cammu Keşmir'e günlerdir Hintli paramilis güçlerin yığılmasının ardından dün gece bölgede siyasetçiler ev hapsine alındı. Hint güçlerinin Srinagar'da yollara ve kavşaklara çelik bariyerler ve dikenli teller döşediği bildirildi.

Bölgede ayrıca kamuya açık toplantılar yasaklandı, okullar kapatıldı, mobil ağlara ve internete kısıtlama getirildi.

Hindistan hükümetinin söz konusu adımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan'ın "tehlikeli bir oyun oynadığını" söyledi.

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hâkim durumda.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.