Hizbullah lideri İtalya ve Almanya'da anıldı

Hizbullah lideri İtalya ve Almanya'da anıldı

Hizbullah Cemaati kurucu lideri Hüseyin Velioğlu, İtalya ve Almanya'da düzenlenen programlarla anıldı.

Hizbullah Cemaati Kurucu Lideri Hüseyin Velioğlu, İtalya'nın Como ve Almanya'nın Leipzig kentlerinde düzenlenen programlarla anıldı.

 

İtalya'nın Como kentinde Mevlana Vakfı tarafından Velioğlu anısına düzenlenen etkinliğe gençler yoğun ilgi gösterdi. Muhammed Argundoğan'ın Kur'an-ı kerim tilavetiyle başlayan programda, Velioğlu'nun anlatan ilahi ve şiirler seslendirildi.

 

Yapılan konuşmalarda Hüseyin Velioğlu'nun Şeyh Said ve Üstad Bediüzzaman'ın davasına sahip çıktığı belirtilerek hayatı ve mücadelesi anlatıldı.

 

Programda Şeyh Said'in hayatını Mevlana Vakfı müdavimlerinden  Ayetullah Barış anlattı. Barış, ''Şeyh davası için taviz vermedi. İdama giderken bile davasını bırakmadı ve gelecek nesillerin ona sahip çıkacağını biliyordu. Şeyh Said'in mirasını Hüseyin Velioğlu omuzladı. Ve Allah'ın izniyle canı pahasına ödedi. İşte şu an biz gençler varız ve rehberlerimizin yolunu sürdürmeliyiz.'' dedi.

 

Sol görüşlere Solculuğa karşıyız

Etkinliğe Milano'dan konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Hadin Kınaş, Velioğlu'nun 80'li yıllarda sol görüşlü komünist fikirlere karşı Üstad Bediüzzaman'ın Risale-i Nurlarını okuduğu söyledi. Kınaş, ''Velioğlu sol görüşleri bildiği için Risale Nurların bunlara cevap verdiğini biliyordu. O dönemlerde camilerde bir kaç yaşlının dışında gençler pek gözükmezdi. Ama Allah'ın izniyle daha sonra camiler gençlerle doldu taştı hepimiz buna şahidiz.'' ifadelerini kullandı.

 

Velioğlu kültürlü, ferasetli ve zekiydi

Araştırmacı Kınaş, ''Velioğlu yakın tarihimizdeki önemli İslami şahsiyetlerin de kitaplarını okumuş onlardan çok faydalanmış zeki biriydi. Mesela Velioğlu, Hasan el Benna'dan teşkilat, Üstad Bediüzzaman'dan Risaleleri, Seyyid Kutup'tan tevhidin önemi, İmam Gazali'den ilim irfan vs. tüm bunlardan faydalanmış ferasetli, ileri görüşlü biri olmakla beraber asla taassupçu değildi. Hatta yakın arkadaşları Velioğlu'nun taassuba asla izin vermediğin anlatmaktadır." diye konuştu.

 

Program Cüneyt Argundoğan'ın Hatim duasıyla sonra erdi.

 

Bayanlar da 'Davayı Tanıttı'

Aynı saatlerde İtalya Kadın Kolları Komisyonu da bayanlara özel Velioğlu'nun şahsında 'Davayı Tanıtalım' etkinliği düzenledi. Program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İtalya Kadın Kolları adına konuşma yapan Hatice Pınar, davanın esas olduğunun  altını çizerek her insanın sırası geldiğinde bu fani dünyadan göçtüğünü belirtti.

 

Pınar, ''Velioğlu'nun her şeyi cemaatti, davasıydı. Hiç bir zaman kendini ön plana atmadı. Her daim İslam için hizmetteydi.Yıllarını İslam'a ve davaya adadı.Tek derdi gelecek nesillerin İslami bilinçle yetişmeleriydi.Hiç bir zaman kendine has özel yaşantısı olmadı. O'nun da çoluk-çocuğu vardı. Ama davası daha önemliydi.'' şeklinde konuştu.

 

Etkinlikte küçük kızlar Velioğlu anısına ilahiler ve şiirler seslendirdi. Program okunan hatim duasıyla sona erdi.

 

Velioğlu Almanya Lepzig'te de anıldı

Velioğlu Leipzig takva camiinde düzenlenen bir programla da anıldı.  Programda, Velioğlu'nun davası için verdiği mücadele anlatıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile programın açılışı yapıldı. Rehberin hayatının kısa bir özeti anlatıldıktan sonra, Umut İlahi Grubu, Velioğlu'nu konu alan ilahileri ve mersiyeler seslendirdi.

Programda konuşan Takva Camii imami Mola Celal Bozdaş, Velioğlu'nun dünyevi zenginlikleri (şan, şöhret) umursamadığını ve tek isteğinin İslam davası olduğunu dile getirdi.

 

Arkadaşları tarafından Velioğlu ile ilgili kesitlere yer verilen programda ayrıca Velioğlu'nun bazı sözleri paylaşıldı.

 

Program Molla Celal Bozdaş yaptığı dua ile sona erdi.   (Yusuf Can, Muhsin Emiroğlu - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.