Hollanda: Türkiye ile aramızda çözmemiz gereken meseleler var

Hollanda: Türkiye ile aramızda çözmemiz gereken meseleler var

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile aralarında "çözülmesi gereken meseleler" olduğunu söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı konuşmada Hollanda-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'nin AB sürecinin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB üyeliğinin, Kopenhag kriterlerinin karşılanmasına bağlı olduğunu söyleyen Rutte "Bunu bir takvime sabitleyemeyiz. Önemli olan, üye olmak isteyen ülkelerin kriterleri karşılamaları. Bu kilit önem taşıyor. Kurallar sulandırılmamalı. Ve gerçek şu ki şu anda Türkiye ile AB arasında çok sınırlı düzeyde müzakereler var." dedi.

Rutte, Türkiye ile Hollanda arasında Türkiyeli siyasetçilerin Hollanda'da seçim etkinliği yapma girişimi ile başlayan ve son olarak da Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarının soykırım olarak tanımlayan kararı ile yeniden tırmanan gerilim hakkındaki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Türkiye ile Hollanda arasında ikili düzeyde çözümü gerekli konular olduğu çok doğru. Diğer yandan, ne şanslıyız ki bu konular bizim Türkiye ile NATO ve BM'de birlikte çalışmamızı engellemedi. Ayrıca ekonomik ilişkilerimiz de halen çok güçlü. Ancak tabii ikili bazı meseleleri çözmemiz gerektiği de kesinlikle doğru.”

Hollanda, 16 Nisan referandumu öncesi Türkiyeli siyasetçilerin ülkeye ziyaretlerine izin vermemiş bu karar iki ülke arasında krize yol açmıştı.

Son olarak Hollanda Parlamentosu'nun 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararı da Ankara'nın tepkisine neden olmuştu. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.