HRW Raporu: Somali'de Müslüman kızlara tecavüz edildi

HRW Raporu: Somali'de Müslüman kızlara tecavüz edildi

Somali'deki Afrika Birliği askerlerinin ülkede bulunan Müslüman kadın ve kızlara cinsel saldırılarda bulunduğu hatta toplu tecavüzlerin olduğu açıklandı

Somali'de Eş Şebab mensuplarıyla mücadele etmek için konuşlandırılmış Afrika Birliği askerlerinin ülkede toplu tecavüz ve cinsel saldırılar gerçekleştirdikleri açıklandı.

İnsan Hakları Gözlem Evi, Somali'de Afrika Birliği askerlerinin, toplu tecavüz ve cinsel saldırılar gerçekleştirdiğine yönelik 71 sayfalık bir rapor yayınladı.

Raporda Eş Şebab gruplarıyla mücaele etmek için ülkeye konuşlandırılan Afrika Birliği askerlerinin 2013'ten bu yana başkent Mogadişu'da yaşayan Müslüman kadınlara saldırılarda bulunduğu kaydedildi. Bu saldırılar arasında toplu tecavüz ve cinsel istismar vakaları da bulunuyor.

Somali'deki yerel kaynaklara dayandırılarak hazırlanan raporda, bu suçlara bulaşan askerlerin çeşitli yöntemler kullandıkları ifade ediliyor. Bu yöntemler arasında, insani yardım malzemelerine ve tıbbi malzeme ihtiyacı duyan yoksul kadınların bu malzemeler karşılığında cinsel ilişkiye zorlanmaları bulunuyor.

Ayrıca toplu tecavüz vakalarının da sıklıkla gerçekleştiği bildiriliyor. Bu saldırıları gerçekleştirenların Afrika Birliği askerleri arasındaki Ugandalı ve Burundili askerler olduğu bildiriliyor. 

Afrika Birliği güçleri AMISOM sözcüsü Eloi Yao raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu iddiaları ciddiye alıyoruz ve iddialar uygun şekilde araştırılacak. Afrika Birliği'nin görevi kötüye kullanmaya sıfır tolerans politikası gereği disiplin içinde gereken önlemler alınacak." dedi.

HRW'nin raporuna buradan www.hrw.org/reports/2014/09/08/power-these-men-have-over-us-0 ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.