HRW: Suriye rejimi klor gazı kullandı

HRW: Suriye rejimi klor gazı kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejimini, Halep'i alması sürecinde sistematik olarak klor gazı kullanmak ve 4'ü çocuk 9 kişinin ölümüne sebep olmakla suçladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch -HRW) New York'ta düzenlediği basın toplantısında, Şam rejiminin Halep'te sistematik olarak klor gazı kullandığını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Halep'in muhaliflerden alınması sürecine tekabül eden 2016 Kasım ayı ortasından aralık ortasına dek helikopterlerle 8 kez klor gazı saldırısının düzenlendiğini, bu saldırılarda 4'ü çocuk, en az 9 sivilin hayatını kaybettiğini, 200 sivilin ise yaralandığını belirtti.

Raporda, saldırıların ardından, aralarında 4 çocuğa da ait çok sayıda hareketsiz bedenin yerde yatarken görüntülendiği videolara yer verilirken, klor gazı saldırılarının 8'den çok daha fazla olabileceği; gazeteci, tıbbi personel ve diğer güvenilir kaynakların toplam 12 saldırıdan bahsettiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Halep'le ilgili yapılan araştırmaların görgü tanıklarının anlatımları, video, fotoğraf ve internet paylaşımlarının analiz edilmesine dayandığını belirtti. HRW, bütün bunların, Suriye rejimine bağlı güçlerin klor gazı bombası attığını doğruladığını aktardı. Suriye rejiminin saldırılarının, ilerleyen dönemde rejimin ele geçirdiği, bir zamanlar Suriyeli muhaliflerin kontrolü altındaki bölgeleri hedef aldığı ifade edildi. Saldırılarda oyun parklarının yanı sıra, hastaneler, bina ve evlerin bulunduğu alanların da hedef alındığı kaydedildi.

Rusya'nın destek verdiği Suriye Ordusu'na bağlı güçler geçen yıl aralık ayı sonunda Halep'in tamamında kontrolü ele geçirmişti. Raporda, çok sayıda insanın klor gazı saldırıları sonrasında ağır solunum yolu rahatsızlıklarından yakındığı; kusma, bilinç kaybı gibi şikâyetler yaşadığı belirtilerek, en çok çocukların saldırılardan olumsuz etkilendiği bilgisine yer verildi.

Rusya önlem almak zorundaydı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Halep'in alınması sürecinde Suriye rejimine destek veren Rusya'nın klor gazı saldırılarına katıldığına yönelik bir ipucu bulunmadığını belirtirken, HRW'nin BM'deki yöneticisi Louis Charbonneau, New York'taki basın toplantısında, "Rusya'nın Şam rejiminin yakın bir askeri müttefiki olduğunu biliyoruz. Klor gazının kullanılmaması için önlemlere başvurmak zorundaydılar." dedi.

Suriye rejiminin klor gazı kullandığına yönelik suçlamalar daha önce de gündeme gelmişti. Muhalifler, rejimi kendilerine yönelik klor gazı kullanmakla suçlamıştı. Birleşmiş Milletler uzmanları da Suriye rejiminin, ülkenin başka yerlerinde de klor gazı kullandığını belirtiyor. (Hamza Adiyaman - İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler