​HÜDA PAR çiftçilerle birlikte Muş Şeker Fabrikası Müdürlüğünü ziyaret etti

​HÜDA PAR çiftçilerle birlikte Muş Şeker Fabrikası Müdürlüğünü ziyaret etti

​Muş’ta şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, HÜDA PAR İl Başkanlığını ziyaret etti. Daha sonra HÜDA PAR Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan çiftçilerle beraber Muş Şeker Fabrikası Müdürlüğünü ziyaret etti.

Muş’ta şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, HÜDA PAR İl Başkanlığını ziyaret ederek yaşadıkları sıkıntıları İl Başkanı M. Şirin Çağlayan’a ilettiler. Çağlayan, parti teşkilatı olarak her zaman kendilerinin yanında olacaklarını söyledi.

Çiftçiler, HÜDA PAR Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan’a sıkıntılarını ilettikten sonra partinin tarım komisyonu ve çiftçiler, Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu’yu ziyaret ederek, çiftçilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntıları anlattılar.  

Sohbet havası içerisinde gerçekleşen ziyarette Çağlayan, çiftçilerin özellikle kota sıkıntısı yaşadıklarını ve yüksek masraflardan dolayı kâr elde edemediklerini ifade etti.  

Çiftçileri ve HÜDA PAR heyetini dinleyen Fabrika Müdürü Güngoğdu ise yaşanan sıkıntılar konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Pancar alımına 20 Eylül'de başladıklarını söyleyen Gündoğdu, “Alımına başladığımız pancarları işlemeye başladık. Üretilen şekerin dışında yaklaşık 6 milyon ton daha şekere ihtiyaç duyulmaktadır. Dünyada üretilen 170 milyon ton beyaz şekerin yüzde 77'si şeker kamışından yüzde 23´ü ise şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı; Tropikal iklime sahip olan Çin, Hindistan, Brezilya Avustralya gibi ekvatora yakın ülkelerde yetişmektedir. Şeker pancarı ise Türkiye, AB, ABD, Kanada, Ukrayna ve Rusya gibi serin iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ülkemizde şeker kamışı üretimi iklimsel sebeplerden dolayı mümkün olmamaktadır. Muş fabrikamız; Muş, Bitlis ve Bingöl olmak üzere üç vilayete bağlı ilçe ve köylerde sözleşmeli pancar üretimi yaptırarak şeker hammaddesini temin etmektedir. Muş şeker fabrikamız günlük 4 bin ton pancar işleyerek günde 570 ton beyaz şeker üretme kapasitesine sahiptir. Muş şeker fabrikamız 2016 yılında 78 bin dekara ekim yaptırmış 359 bin ton şeker pancarı satın almış ve 40 bin 600 ton şeker elde etmiştir. 2017 yılı için Muş, Bitlis ve Bingöl illeri ile ilçelerine bağlı 71 köyde 3 bin 986 çiftçi ailesiyle 412 bin ton şeker pancarı üretim sözleşmesi yapmıştır.  Bu üretim sözleşmesi bağlamında üreticilerimize 92 bin 219 dekar şeker pancarı ektirilmiştir. 92 bin 219 dekar ekim sahamız olduğu gibi hasat mevsimine yetişmiştir. 2017 yılı için beklediğimiz mahsul miktarı firesi düşürülmüş ve bedeli ödenen olarak 400 bin ton pancar olarak tahmin edilmektedir. Bu pancardan 52 bin ton şeker üretimi hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan ise, parti olarak halkla iç içe olduklarını söyledi.

Çağlayan, "Çalışmalarımız geniş kapsamlı olarak devam ediyor. Şeker Pancarı üreticilerimiz hayırlısıyla bu yıl da pancar sökümüne başladı. Bu vesile ile şeker pancarı üreticilerimiz partimizi ziyaret ederek yaşadıkları bazı sorun ve sıkıntıları bizimle paylaştılar. Çiftçimiz, kota sorunu, işleyişteki denetim sorunu, üretimde maliyetin fazla oluşu ve buna paralel olarak kazancın az oluşu, çiftçimizin fabrikada barınma sorunu ve teslimatta oluşan traktör kuyruğu sorunu gibi bazı konulara değindiler. Çiftçimizin dile getirdiği sıkıntıları biz de yakinen müşahede ediyoruz. Çiftçimiz ile beraber Fabrika Müdürümüz Hakim Gündoğdu Beyi ziyaret ettik. Üreticimiz yaşadıkları sorun ve sıkıntıları bire bir fabrika yönetimine iletti. Biz de buradan ilgililere iletmekte fayda olacağını düşündüğümüz bazı hususları hatırlatmak istiyoruz.” dedi.

Çiftçilerin kota sıkıntısı yaşadıklarına değinen Çağlayan, “Çiftçimize, kota dağıtımı konusunda bazı adımlar var. Fakat çiftçimizin bu konudaki şikâyetleri hâlen devam ediyor. Bu şikâyetlerin kaynağının fabrika yönetiminden kaynaklı bir durum olduğunu sanmıyoruz fakat denetimde bazı eksikliklerin olduğu görülüyor. Özellikle fabrika yönetimi tarafından yapılacak olan sağlam bir denetimle daha adil bir dağılım-paylaşım yapılabilir, şikâyetler en asgari düzeye indirgenebilir. Bir diğer husus ise, çitçimizin fabrikada barınma sorunudur. Çiftçimiz 10 Kasım'a kadar pancar teslimatı yapıyor. Teslimatın bitmesiyle kampanya bitmiyor, çünkü yaş küspe nakliyesi devam ediyor. Bazen çiftçimiz bir hafta boyunca fabrikada sıra beklemek zorunda kalıyor. Dolayısıyla bu iş kışa kadar bu şekilde devam ediyor. Şu an fabrikamızda, çiftçimizin mevsimin olumsuz şartlarından korunması için bir barınma yerleri var fakat bunun daha geliştirilmesi ve çiftçimizin fabrikada beklemek zorunda kaldığı zamanlarını daha iyi koşullarda geçirmeleri ve daha iyi değerlendirmeleri için şartlar biraz daha iyileştirilebilir.” şeklinde konuştu.

Üretimde maliyetlerin fazla olmasının çiftçinin alışma azmini kırdığını kaydeden Çağlayan, Son olarak şöyle konuştu: “Bir diğer konu ise, çitçimizin ekonomik sıkıntıları… Üretimde maliyetin fazla olması çiftçimizin çalışma azmini kırıyor. Maliyetin fazla olması ve pancar fiyatının düşük olması nedeniyle çiftçinin kar payı da azalıyor. Bu açıdan bakıldığında kotanın fazla olması da pek fazla bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle üretimde kalitenin artması için devlet desteğinin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve Şeker Pancarının fiyatının arttırılması gerekir. Meseleyi irdelediğimizde konuşulacak birçok konunun ve düzelmesi gereken birçok sorunun olduğu görülecektir. Bizim bu noktada tavsiyemiz; ilgili kurumların ve özellikle Şeker Fabrikası idaresinin çiftçilerimizle yakın diyalog içerisinde olması, çiftçilerimizle bir araya gelebilmek ve sorun ve taleplerini direk kendilerinden (üreticiden) dinlemek için etkinlikler yapılmalıdır. İdarecilerin halkla direk iletişim kurması sorunları tamamen ortadan kaldırmasa da en asgari düzeye inmesini sağlayacaktır.”

İLKHA











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.