HÜDA PAR DBB Başkan Adayı Dinç, dengbêjleri ziyaret etti

HÜDA PAR DBB Başkan Adayı Dinç, dengbêjleri ziyaret etti

HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç, seçim çalışmaları çerçevesinde Diyarbakır'ın dengbêjlerinin (Halk ozanlarının) bulunduğu 'Dengbêj Evi'ni ziyaret ederek dengbêjlerle bir araya geldi.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette, HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç'e HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever ve partili bir heyet eşlik etti.

HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç'in kendilerine gerçekleştirdiği ziyaretten memnun olduklarını dile getiren dengbêjler, sanatları ile ilgili bilgilendirmede bulunduktan sonra stran ve kılam seslendirdiler.

Dengbêj Evi'ne gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili konuşan Dinç, dengbêjlerin tarihi, kendi dillerinde, sesleriyle nesilden nesile aktardıklarını belirtti.


Dengbêjlerin ve eserlerinin önemine değinen Dinç, "Bugün dengbêjlerimizi ziyarete geldik. Dengbêjler, her yerde sesleriyle tarihimizi anlatıyorlar. Ciğerlerimizi yakan tarihi olayları kendi anadilleriyle Kurmanci ya da Zazakî seslendirerek bugünlere aktarmışlar. Dengbêjlerimiz kıymetlidir, onlara sahip çıkmalıyız. Dilimize de sahip çıkmalıyız. Dilimiz; annemizden, babamızdan, ceddimizden bize mirastır. Geleceğimizin teminatıdır. Dilimizi unutmayalım. Kurmanci, Zazakî ya da Türkçe fark etmez hepsi bizimdir. Tüm diller, Allah'ın ayetleridir. Bu sebeple dilimize sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Dengbêjler, tarihimizdir hem onlara hem de dilimize sahip çıkalım"

Seçmeli anadil ile ilgili tekrar bir hatırlatmada bulunan Dinç, Zazaki seçmeli dersi ile ilgili okullarda bulunan bir eksikliği Bakanla gerçekleştirdiği görüşme neticesinde çözüme kavuşturduklarını belirterek "Biz istiyoruz ki öğrenciler de okullarda kendi ana dillerini öğrensinler. Kurmanci, Zazaki seçmeli derslerini seçsinler. Geçen günlerde de bakanlıkla Zazaki'nin okullarda seçmeli olarak 6. ve 7. sınıflarda da öğretilmesi gerektiği konusunda görüşmemiz oldu ve bu konuda sonuca vardık. Dilimiz güzeldir, dengbêjlerimiz de güzeldir. Dengbêjler, tarihimizdir hem onlara hem de dilimize sahip çıkalım. Allah dengbêjlerden razı olsun. Tarihimizde var olan Şeyh Said Kıyamı gibi olayları, tarihimizde yaşanan acıları seslendirdikleri stranlarla gözümüzün önüne getiriyorlar." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.