HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dinç, projelerini basınla paylaştı

Yerel seçim hazırlıkları kapsamında HÜDA PAR'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek seçim çalışmaları ve projelerini paylaştı.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde özel bir restoranda basın mensuplarıyla bir araya gelen HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, kentin ihyası ve inşasına yönelik hazırladığı plan ve projeler hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, Diyarbakır'ın karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm odaklı projelerini detaylı bir şekilde açıklayan Dinç, özellikle şehrin ulaşım, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel konulardaki ihtiyaçlarını ele alarak kentteki kültürel zenginlik ve tarihi değerleri koruma, kültür-sanat etkinliklerini destekleme ve gençlere yönelik sosyal projeleri hayata geçireceğini vurguladı.


"Vatandaşın ilk dile getirdiği sorunlardan biri ulaşım"

Diyarbakır'ın bölgeye hitap etmesine rağmen şehir hastanesinin olmamasına tepki gösteren Dinç, Diyarbakır'ın hakkettiği değeri bulmadığını ve bu sebeple sahipsiz bırakıldığını ifade etti.

Dinç, "Elâzığ'ın belki Diyarbakır'ın nüfusunun dörtte biri kadar nüfusu da yok ama 2018'de Şehir Hastanesi yapıldı ve şu an faaliyette. Diyarbakır ise bölgeye hitap etmesine rağmen şehir hastanesi yok. Geçmişte 3-4 milyona maliyetle yapılacak hastane şu an yapılsa 4 milyarın üzerinde ancak yapılabilir. Neden? Çünkü bu memleket bir yönüyle sahipsiz bırakılmıştır." dedi.

Diyarbakır'ın büyük bir şehir olmasına rağmen bir tramvayın olmamasına dikkat çeken Dinç, "Köy köy mahalle mahalle geziyoruz. Vatandaşla görüştüğümüzde ilk dile getirdikleri sorunlardan biri ulaşımdır. Öğrenciler okula gitmek için birinci otobüsü kaçırınca ilk dersi kaçırıyor ve sonraki otobüsü beklemek zorunda kalırken bazı öğrenciler de evine geri dönmek zorunda kalıyor. Belediyenin vereceği ilk hizmetlerden biri şehir içi ulaşımdır. Tramvay ile ilgili 'tramvay projesi bitti, ete kemiğe büründü, güzergâhları çizildi' denildi ve animasyonları izletildi. Tramvayın da hızlı trenin de buraya gelmesi; farklı şekilde ulaşımı rahatlatacak, trafiği rahatlatacak, nefes aldıracak projelerin olması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Dinç, "Bizim trambüs ile ilgili projemiz var. Üçkuyu mahallesinden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şehir Hastanesi, 500 Evler, otogar ve Nevruz parkına kadar bu şehrin kilit noktalarını birleştirecek şekilde projelerimiz var. Aynı şekilde hem turizm hem katkı sağlamak hem de bu memleketim güzelliğine dikkat çekmek için teleferikle ilgili de projemiz var. Ulaşımı rahatlatacak bir projemiz de köprülü kavşaklardır." şeklinde konuştu.

"Belediyeye ait düğün salonlarını gençlerimize tahsis edip çeyiz ve beyaz eşya konusunda desteklerimiz olacak."

Gençlere yönelik projelerini de açıklayan Dinç, "Bugün gençlerimiz evliliği hayal bile edemiyor. Evliliği düşününce ilk aklına gelen evini nasıl döşeyeceği, düğün salonu ve birçok masrafıdır. Bunu düşünenlerden kimileri evlilikten vazgeçiyor kimileri biraz daha cesur olup borca girip evleniyor. O genç bu kez belki sabaha kadar borçtan uyuyamıyor, huzursuzluk oluyor ve buna Allah muhafaza bir de boşanma eklendiyse bu genç, bu kez süresiz nafakayı ödemek zorunda kalıyor. Her şeyden önce özellikle gençlerimizin istihdamına ve evliliklerine yönelik çalışmalarımız olacaktır. Biz ücretsiz bir şekilde belediyeye ait düğün salonlarını gençlerimize tahsis edeceğiz. Çeyiz ve beyaz eşya konusunda gençlerimize desteklerimiz olacak." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ı geliştirmek ve daha da güzelleştirmek için projelerini açıklayan Dinç, "Diyarbakır'ın gençlerine yönelik Belediye'ye ait yazılımcı yerlerini açacağız. Onlara yazılım eğitimi verecek, yarışmalar düzenleyeceğiz. Bunların yanında aşevleri, şefkat yerleri, 21 yıl evli kalan Diyarbakırlı kadınlara 3 bin TL destek gibi projelerimiz var." ifadelerine yer verdi.

İmar çalışmaları ile ilgili özellikle tarıma elverişli olan alanlara imar konusunda kısıtlama getireceklerini ve imara açma hususunda tarıma elverişli olmayan, daha çok dağlık alanları tercih edeceklerinin altını çizen Dinç, projelerini sıralarken konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"'Valide kart' dediğimiz ulaşımla ilgili özellikle 0-4 yaş çocuğu olan annelere ücretsiz kart projemiz var. Diyarbakır'da ikamet etmiş olup üniversiteyi kazanan öğrencilerimize 10 bin TL eğitime destek bursu, evli olup okuyan öğrencilerimize kira desteği var. Eğitim bursu desteğinin yanı sıra yapay zekâyla trafik ışıklandırması için gerekli çalışmalarımızla beraber bu konuda kadromuz da vardır. Engellilere yönelik 'engelli taksi' ve 'engelli otobüs' projemiz var."

"Dilimizi muhafaza etmek ve kültürümüze sahip çıkmak birinci vazifemizdir"

Diyarbakır'ın yönetiminde sadece HÜDA PAR kadrolarının olduğu meclis değil, aynı şekilde halktan oluşan halk istişare meclislerini oluşturacaklarını vurgulayan Dinç, bu memleketi tüm etnik grup, siyasi görüş, farklılık ve mezheplerin memleketi olduğunu ve bu şehri beraber yöneteceklerini ifade etti.

Kürtçe dil konusuna da değinen Dinç, "Hem Dinimiz hem de Dilimiz değerlerimizdir, kırmızı çizgilerimizdir. Bu konuda biz belediyede çok dillilik belediyecilik sistemini geliştireceğiz. Hem belediyenin içinde hem de mahallelerimizde her şeyden önce özellikle ana dilinde eğitim almak isteyenler için kurslar açacağız. Sadece yetişkinlere ait değil küçük çocuklarımıza da kreşlerde ana dillerinde eğitim kreşleri açacak, çocuklarımızın ana dillerini öğrenmesini sağlayacağız. Hiçbir kınayıcının kınaması umurumuzda değil. Çünkü bize göre diller Allah'ın ayetleridir, bunu muhafaza etmek ve kültürümüze sahip çıkmak birinci vazifelerimizdendir. Kürtlerin kardeşliği ve beraberliği konusunda çalışmalarımızı yapacak; Kürtlerin birliğine zarar veren, ayrıştıran, kutuplaştıran açıklama ve söylemlerden de uzak duracağız. Çünkü bu memleket çok acı ve çile çekti." diye belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.