HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan: "Köylülerin su ve elektrik sorunu çözüme kavuşmalı"

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan: "Köylülerin su ve elektrik sorunu çözüme kavuşmalı"

​Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerine bağlı 40’ı aşkın kırsal mahallede, Dicle Elektrik şirketi tarafından kesilen elektrikler nedeniyle 14 Mayıs’tan bu yana binlerce vatandaş hayatlarını elektriksiz ve susuz sürdürüyor.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından “çiftçilerin su kuyularının elektrik borçları” gerekçesiyle kestiği elektrikler köylerde yaşayan vatandaşların mesken abonelerini de etkilemeye devam ediyor.

Şirket tarafından yapılan elektrik kesintilerine bağlı olarak köylüler su pompalarıyla karşıladıkları su ihtiyaçlarını da karşılayamaz duruma getirmiş durumda.

Elektriksiz ve susuz kalan köylüler su ihtiyaçlarını eski su kuyusundan karşılarken hayvanların beslenmesinde de zorluklar çekiliyor.

Elektrik şirketinin borç iddiasıyla elektriksiz ve susuz bıraktığı kırsal mahallelerdeki vatandaşları ziyaret eden HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, gördükleri tablonun gelen şikâyetlerden daha vahim olduğunu belirtti, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

Elektriksiz ve susuz olan köylüler: Kimse bu sorunla ilgilenmiyor

Borcu olmadığı halde elektriği kesilen mesken abonelerinin tüm çağrılarına rağmen henüz bir gelişme yaşanmazken HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan, elektriksiz ve susuz bir şekilde yardım bekleyen köylüleri ziyaret etti.

Günlerdir elektriksiz ve susuz olduklarını aktaran vatandaşlar, sorunlarıyla sürekli ilgilenen HÜDA PAR heyetine teşekkür ettiler.

Faturalarının şişirilmesinden yakınan köylüler, elektrik fazlarının 3’ten bire indirilmesinden sonra su pompaları ve beyaz eşyalarının çalışmadığını ve sorunlarıyla kimsenin ilgilenmediğini belirtti.

“Çocuklarımız hastalandı, bu muamele ne ahlakidir ne de insanidir”

Millet olarak perişan olduklarını kaydeden vatandaş, “Hangi kapıyı çalışıyorsak yüzümüze kapanıyor, artık bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu soruna bir türlü bir çare bulunamıyor. Ekinlerimiz susuzluktan hepsi beyazladı. Bu milli servet heba ediliyor. Coronavirus dolayı temizliğimizi de iyi yapamıyoruz. Çocuklarımız hepsi hastalandı, ambulans çağırıp hastaneye gönderdik. Bu yapılan muamele ahlaki ve insani değildir. Eğer birinin borcu varsa onun elektriğini kesin, tüm köylünün elektriğini kesip bir damla suya muhtaç ettirmek düşman düşmana yapmaz.” dedi.   

“Gördüğümüz tablo gelen şikâyetlerden daha vahim”

Gelen şikayetler üzerine köylerde yaptıkları incelemelerde gördükleri tablonun çok vahim olduğunu belirten HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan, DEDAŞ'ın sadece borcu olanının değil, meskenler dahil bütün elektrikleri kestiğini ifade etti. Kavan, vatandaşların en temel hakkı olan elektrik kesintisi nedeniyle suyunda akmadığını söyledi.

Köylerde elektrik kesintisi şikâyetleri üzerine bir heyetle kırsal kesimlere geldiklerini söyleyen Kavan, gördükleri tablonun gelen şikâyetlerden daha vahim olduğunu belirtti.

“Suyu keserek halkı 100 yıllık kuyulara muhtaç etmek orman kanunlarını andırıyor”

Mahsulün suya ihtiyacının olduğu bir dönemde elektrik kesintisine gidilmesi ciddi zararları beraberinde getireceğine dikkat çeken Kavan, şöyle konuştu:

“Köylüler gerçekten büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Yani ekinleri, tarlayı bir kenara bıraksak bile içme suyu yok. Bu soruna daha önce defalarca dile getirmiştik. 2013 yılından bu sorun devam ediyor. Geldiğimiz noktada elektrik meselesi yüzünden köylü içme suyu bulamıyor. Şu an itibarıyla içme sularını karşılayamıyorlar. DEDAŞ’ın keyfi uygulamaları, hiçbir delil gözükmeksiniz, sayaçlara bakılmaksızın bu cezaların verilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Özellikle virüsün yoğun olduğu ve temizliğe ihtiyaç duyulduğu bir dönemde suyun tümden kesilmesi halkı 50-100 yıllık kuyulara muhtaç edilmesi adeta orman kanunlarını andırıyor. Bu sorunun çözümü için siyasi partiler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları elin taşın altına koymaları gerekir. HÜDA PAR olarak, halkımızın yanında olacağımızı ve bu sorunun giderilmesi ile ilgili elimizden ne gelirse yapacağımızı deklere ediyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler