HÜDA PAR: MEB ihtiyaca yetecek kadar ödenek göndermeli

HÜDA PAR: MEB ihtiyaca yetecek kadar ödenek göndermeli

​Okul kayıt ücreti ve başka adlar altında velilerden para talep edilmesine tepki gösteren HÜDA PAR, Milli Eğitim Bakanlığının, her kurumun ihtiyacına yetecek kadar ödenek göndermesi gerektiğini vurguladı.

Okullarda velilerden bağış toplanmasının veya çeşitli ihtiyaçların aldırılmasının, suistimale açık, kontrolü zor, hassas bir konu olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Genel Merkezi, ciddi tedbirlerle bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR, okulların bazı ihtiyaçlarının bakanlık tarafından tedarik edilmemesi ve bu konuda bitmeyen şikâyetlere ilişkin yaptığı değerlendirmede,  "Okulların açılmasına az bir zaman kala yine okulların bazı ihtiyaçlarının bakanlık tarafından tedarik edilmemesi, bu nedenle de kayıt parası veya başka adlar altında velilerden para talep edilmesi hususları şikâyet konusu olmaya devam ediyor. Bakanlık yetkilileri şikâyetler üzerine mütemadiyen velilerden para talep edilemeyeceğini, bunun yasak olduğunu açıklarken, velilerin bu husustaki şikâyetleri ise bitmek bilmiyor." denildi.

Değerlendirmede, zorunlu eğitime tabi olan öğrencilerin kayıtlarının online ortamda otomatik olarak yapıldığı bazı okullarda ise Okul-Aile Birlikleri vasıtasıyla bakanlıkça okullara herhangi bir ödenek verilmediği gerekçesiyle velilerden bağış talebinde bulunulduğu hatırlatıldı. Değerlendirmede, "Bakanlık, lise ve dengi okulların ihtiyacını karşılamak için belli miktardaki ödenekleri doğrudan okullara aktarmaktadır. Ancak okul öncesi ile ilkokul ve ortaokulların ihtiyacını karşılayacak doğrudan bir ödenek yoktur. Temel eğitim kurumlarının ödenekleri il-ilçe milli eğitim müdürlüklerine aktarıldığından çoğu zaman genel ihtiyaçlar için kullanılan bu ödenekler, birçok yerde temel eğitim kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Kurumların kırtasiye, temizlik ve hizmetli ücretleri gibi ihtiyaçlarını karşılamak ise okul müdürlüklerine havale edilmektedir. Bu noktada okul-aile birlikleri devreye girerek ihtiyaçların karşılanması için bir şekilde ‘bağış’ talep edilmekte ya da ihtiyaç duyulan malzemeler doğrudan velilere aldırılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

"Zaruri ihtiyaçlardan yoksun binalarda sağlıklı bir eğitimin yapılabilmesi mümkün değildir"

Milli Eğitim Bakanlığının, velilerden çeşitli adlar altına bağış alınmaması için kurumlara yeterli düzeyde ödenek göndermesi gerektiği belirtilen değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

"Ödenek yokluğu nedeniyle velilerden alınan ‘bağışlar’ bu şekilde her yıl tartışma ve şikâyetlere neden olmaktadır. Okul aile birlikleri de bu kısır döngü içerisinde, kendi görev tanımı kapsamına girmeyen, okul ihtiyaçlarını tedarik etme gibi bir göreve mahkûm bırakılmaktadır. Zaruri ihtiyaçlardan yoksun binalarda sağlıklı bir eğitimin yapılabilmesi mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığının bu soruna kökten çözüm getirerek her kurumun ihtiyaçlarına yetecek kadar ödeneği göndermesi gerekir. Velilerden bağış toplanması veya ihtiyaçların aldırılması, suistimale açık, kontrolü zor, hassas bir konudur. Ciddi tedbirlerle bunun önüne geçilmelidir."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler