HÜDA PAR: Türkiye dost düşman tanımlamasını güncellemeli

HÜDA PAR: Türkiye dost düşman tanımlamasını güncellemeli

HÜDA PAR yaptığı dış gündem değerlendirmesinde, Türkiye'nin güvenlik politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, dost düşman tanımlamasının güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan haftalık dış gündem değerlendirmesinde, dünyada insani felaket boyutlarına gelen açlık, Cezayir’deki seçimler, Tunus’ta bu yıl 30’uncusu düzenlenen Arap Birliği Zirvesi ve Washington’da gerçekleştirilen NATO zirvesiyle ilgili konulara dikkat çekildi.

Dünya üzerinde 113 milyon insanın pençeleştiği açlık sorununa vurgu yapan HÜDA PAR, dünya özellikle de Müslüman ülkelerin bu insanlık sorununa eğilmesi gerektiğine işaret etti.

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmede, “Gıda Güvenliği Bilgi Ağı tarafından hazırlanan Küresel Gıda Krizleri Raporu’nda, dünyada 2018 yılında 53 ülkede yaklaşık 113 milyon insanın açlık yaşadığı açıklandı. Açlığa maruz kalanların yaklaşık üçte ikisi sadece 8 ülkede bulunuyor: Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan, Sudan, Suriye ve Yemen. İklim değişikliği, savaş, göç, ekonomik istikrarsızlığa bağlı olarak yüksek düzeyde gıda güvensizliğinin ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu insani felakete karşı kapitalist sistemin sömürgeye dayalı büyüme politikası ve var olan küresel eşitsizlik göz ardı edilerek oluşturulacak tüm çözüm reçeteleri yetersiz olacaktır.” denildi.

Afrika’daki açlık ve yoksulluğun hatırlatıldığı değerlendirmede, şu istatistiki bilgilere yer verildi: “Bugünkü dünya ekonomik düzeninde Afrika küresel servetin yüzde 1’ine dahi sahip değilken Kuzey Amerika ve Avrupa küresel servetin yüzde 65’ine sahiptir. Yine 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en zengin 42 kişisinin dünya nüfusunun yüzde 50’si ile eşit mal varlığına sahip olduğu açıklanmıştır. İstikrarsızlıkla paralel olarak hızla artan bu insani sorunun çözümüne;  çatışmaların sonlandırılması, üretime dayalı politikalara teşvik, gıda ve sağlık problemlerine karşı uluslararası yardım fonlarının arttırılması katkı sağlayacaktır.”

“Müslüman ülkeler bu insanlık sorununa bir an önce eğilmeli”

Dünyadaki açlıkların bitirilmesiyle ilgili önerilerin belirtildiği değerlendirmede, “Dünyada siyasi, iktisadi, askeri sahalarda işlev gören sayısız birliktelikler ve paktlar mevcuttur. Dünyanın bu 8 ülkesinde olduğu gibi açlığı bitirecek, zorunlu insani yaşam standartlarının altında olan devlet ve bölgeleri kalkındıracak ‘Açlıkla Mücadele’ birlikteliklerinin de kurulması kaçınılmazdır. Dünyanın bazı bölgeleri israf ve savurganlık içerisinde boğulurken bazı bölgelerin de bu şekilde açlıktan kırılması dünyanın bir 'insanlık' sorunudur. Dünya, özellikle Müslüman ülkeler bu insanlık sorununa bir an önce eğilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Cezayir seçimleri

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın istifasıyla sonuçlanan ve ülkede halen devam eden olaylarla ilgili değerlendirmede bulunan HÜDA PAR, “Cezayir’de şubat ayı sonunda başlayan ve Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın yeniden adaylığını protesto etmek için düzenlenen gösteriler olumlu sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Buteflika ordunun da talebiyle istifa etti. Son 6 yıldır sağlık durumu kötü olan Buteflika yerine ülkeyi askeri figürlerin ağırlıkta olduğu bir topluluk yönetiyordu. Bu sebeple sadece Buteflika’nın istifa etmesi göstericilerin protestolarını sonlandırmasına yetmedi. Protestocular ülkede yolsuzluk ve usulsüzlüğün sorumlusu olarak görülen kişilerin istifasını da talep ediyor.” diye kaydetti.

Cezayir’de protestocuların haklı talepleri olmakla birlikte 1990’lı yıllarda başlayan ve on yıl süren iç savaş sürecinin tekrarlanması ihtimalinin endişe verici olduğu ifade edilen değerlendirmede, “Başbakan Ahmed Uyahya’nın Cezayir protestolarını Suriye’deki olayların başlangıcıyla karşılaştırması bu açıdan oldukça talihsizdir. İstikrarsızlığın uzaması, dış müdahalelerin de önünü açabilecek ve ülkenin tarumar olmasına neden olacaktır. Cezayir siyasi sürecinin halk lehine işlemesi için ordunun siyasetteki ağırlığının azaltılması, güvenlik kuvvetlerinin protestoculara yönelik şiddet eylemlerinde bulunmamaları, protestocuların da taleplerini barışçıl yöntemlerle dile getirmeleri Cezayir’in istikrarının devamı için oldukça önemlidir. İç savaş yaşayan bölgelerde insani, siyasi ve ekonomik kayıpların boyutu ortadadır. Bu açıdan tarafların itidalli hareket etmesi oldukça önemlidir.” ifadeleri yer aldı.

Arap Birliği Zirvesi

Bu yıl Tunus’ta 30’uncusu yapılan Arap Birliği Liderler zirvesinin pasif tutumuna tepki gösterilen dış gündem değerlendirmesinde, Suriye, Yemen ve Libya gibi ülkelerdeki sorunların, uzlaşı ile sonuçlandırılması için seferber olunması çağrısında bulunuldu.

Değerlendirmede, “Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin 30. toplantısı Tunus'ta yapıldı. Toplantıda, işgal rejimi ve ABD’nin Golan tepelerinin siyonist terör rejiminin toprağı sayılmasına dair faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu, Filistin davasının sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Ancak işgal rejimi ve ABD aleyhine bir yaptırım söz konusu olmadı. İşgal rejimi ile normalleşme sürecine giren zirve katılımcıları Filistin meselesini sadece sembolik olarak ele aldı. Bununla beraber Yemen’de savaşan taraflardan olan Husilere ateşkes antlaşmasına uyması çağrısı yapıldı. Libya için siyasi çözüm çağrısının da yapıldığı bu zirve henüz devam ederken Suudi Arabistan’ın da destek verdiği korsan Hafter yönetimi Trablus’a yönelik bir operasyon başlattı.” denildi.

“Zirvede Türkiye ve İran’ın bölgedeki faaliyetleri ele alındı. İki ülkenin bölge krizlerine yönelik müdahaleleri eleştirilirken İran’ın mezhepsel politikalarına vurgu yapıldı. İhtilafların ve krizlerin derinleştiği bu süreçte düzenlenen zirvenin çözüm odaklı olması gerekirken zirvedeki söylemler bölgedeki gerginliği daha da arttıracaktır.” ifadelerinin yer aldığı değerlendirmede, şunlar belirtildi:

“Arap Birliği bu tepkisizlikle siyonizmin yayılmacı politikasını adeta meşrulaştırmış ve ona büyük cesaret vermiştir. Suriye, Yemen, Libya gibi savaş ve açlıkla mücadele eden ülkelerin istikrarı talep ediliyorsa fiili olarak o ülkelerdeki faaliyetler sonlandırılmalı, taraflara sunulan siyasi ve maddi destek sona erdirilmeli, uzlaşı için seferber olunmalıdır.”

NATO zirvesi

NATO’nun ortaklarına karşı işlevlerini yerine getirmediği, daha çok ABD ve siyonizmin çıkarlarına hizmet ettiği belirtilen değerlendirmede, “NATO’nun 70. yılı sebebiyle Washington’da gerçekleştirilen zirvede terörle mücadele, Rusya konuları ele alındı. SSCB’nin dağılmasından bu yana işlevselliği ve önemi sorgulanmaya başlanan NATO’ya alternatif olarak daha önce Avrupa Birliğinde ortak savunma politikası gündeme gelmişti. Bu fikir etrafında AB’yi birleştirmeye çalışan Almanya ve Fransa, kendi iç siyasetlerinde ABD’nin NATO’da ağır basan rolünü tartışmaktadır. Özellikle ABD’de Trump dönemiyle birlikte AB ülkelerinin NATO içerisindeki rolünün daha da zayıflamasıyla PESCO gündeme gelmiş ve 23 AB ülkesi, AB savunma mekanizmasını oluşturmaya yönelik adımlar atma hususunda uzlaşıya varmıştı. Geldiğimiz noktada ABD, Rusya tehdidi etrafında oluşumu ayakta tutmaya çalışmaktadır.” denildi.

Değerlendirmede son olarak, “AIV’ın 2017 raporuna göre oluşumun en zayıf dönemini yaşadığı, Avrupa’nın güvenliğinin tehdit altında olduğu açıklanmıştı. ABD merkezli hareket eden NATO’nun ortaklarına karşı sorumluluğunu yerine getirmediği, daha çok ABD ve siyonizm’in çıkarları doğrultusunda işlev gördüğü artık alenileşmiştir. Üye ülkelerden Türkiye’ye karşı sınır ötesinde tehdit barındıran unsurların bizzat ABD tarafından teçhiz edilmesi, S-400 alımına NATO şemsiyesi altında keskin karşı çıkış gibi uygulamalar, NATO’nun Türkiye aleyhinde kullanılmak istendiğini göstermektedir. Bu durum artık Türkiye’nin de güvenlik politikalarını yeniden gözden geçirmesini ve dost düşman tanımlamasını güncellemesi gerektiğini ispatlamıştır.” ifadelerine yer verildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler