HÜDA PAR: Yeni bir anayasa yapılacaksa tüm siyasi partiler fikirlerini söylemeli

HÜDA PAR: Yeni bir anayasa yapılacaksa tüm siyasi partiler fikirlerini söylemeli

HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, konuk olduğu bir televizyon kanalında yeni anayasa, Kürt Meselesi ve anadil ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yeni bir anayasa için tüm siyasi partilerin yuvarlak masada oturması gerektiğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanvekili Yapıcıoğlu, MHP’nin ilk dört maddesinin kendileri için kırmızıçizgi olduğunu belirtmesi ve AK Parti'nin de buna destek vermesinin yeni anayasa çalışmalarında sonuç alınmasını tehlikeye düşüreceğine dikkat çekti.

Yapıcıoğlu, “Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa, bu ülkede ne kadar parti ve taraf varsa hepsinin yuvarlak bir masada oturması gerekir. Elbette bu yuvarlak masada herkes fikrini söyleyecektir. Her partinin aynı noktada bulunması gerekmiyor, ama herkes bulunduğu yerden bir adım atarsa diğerlerinin de kabul edeceği bir uzlaşı noktası bulunabilir.” dedi.

MHP’nin anayasa konusundaki tutumuna ilişkin soruyu da cevaplayan Yapıcıoğlu, “MHP daha tartışmaların başında anayasanın ilk dört maddesinin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu beyan etti. AK Parti de bu beyana destek verdi. Bu tutum çalışmaların yeni bir anayasa ile sonuçlanmasını tehlikeye düşürür. Bu nedenle yeni anayasa çalışmaları olumsuz neticelenebilir.” ifadelerini kullandı.

“Yeni anayasa çalışmalarında ‘şunu değiştirtmeyiz’ gibi bir tavır olmamalıdır”

Yeni anayasada Kürt kimliğinin tanınması gerektiğini sözlerine ekleyen Yapıcıoğlu, “Yeni anayasa çalışmalarında ‘şunu değiştirtmeyiz’ gibi bir tavır olmamalıdır. Yapılacak yeni anayasa ile Kürt meselesinin çözümü de sağlanabilir. Bazı önerilerimiz var. Kürt kimliği anayasal olarak tanınmalıdır. Çünkü Kürtler de Türkler gibi bu devletin asli kurucularındandır. Kürt dili önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Mevcut anayasa, Türkçe dışında hiçbir dilin vatandaşlara anadilleri olarak öğretilemeyeceğini söylüyor. Anayasanın ilk dört maddesi değişmeden çözüm bulmak zordur.” diye kaydetti.

Kürt kimliğinin ve anadilde eğitim hakkının tanınması Türkiye’yi rahatlatacağını söyleyen Yapıcıoğlu, parti programlarının önemli başlıklarından birinin “Kürt Meselesi” olduğunun altını çizdi.

Kürt meselesinin çözülmesi için Kürt dilinin anayasal olarak tanınması gerektiğini de vurgulayan Yapıcıoğlu, “Kürt meselesinin çözülmesi için Kürt kimliğinin ve Kürt dilinin anayasal olarak tanınması gerektiğini parti programımıza yazdık. Yine parti programımızda Kürtçenin ikinci resmi dil olması gerektiğini izah ettik. Biz bunu yaklaşık 10 senedir çeşitli vesilelerle dile getiriyoruz. Bu yönde çalışmalarımız partimizi kurduğumuzdan beri vardır ve Allah'ın izniyle bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler