Hukukçu Mehmet Emin Çınar: “Kişisel bilgiler asla üçüncü şahıslarla paylaşılmamalı”

Sanal sahtecilik yoluyla dolandırıcılık vakalarındaki artışa dikkat çeken Avukat Mehmet Emin Çınar, kamu-kurum ve kuruluşlarının logoları kullanılarak vatandaşın dolandırılmaya çalışıldığını söyledi.

Sanal sahtecilik veya sanal siteler üzerinden yapılan işlemlerde vatandaşın dolandırılması mağduriyetlere yol açmaktadır.

Bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı, var olan kanunların-cezaların caydırıcı olmaması ise suça meyilli olanları daha cüretkâr kılabilmekte ve bu yolla Kamu-kurum ve kuruluşlarının logoları kullanılarak, vatandaş dolandırılmaya çalışılmaktadır.

İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Avukat Mehmet Emin Çınar, bu dolandırıcılık türüne karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi

Sosyal medya veya sahte siteler aracılığıyla dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çeken Çınar, “Ben hiçbirisine itibar edilmemesi gerektiği kanaatindeyim ki kesinlikle cep telefonuna gelen bir mesajdan bir link veya başka bir şeye asla ve asla itibar edilmemesi gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının logoları kullanılarak bir site oluşturuluyor. Bu site üzerinden vatandaşa ulaşılıyor. Farklı farklı gerekçelerle vatandaş dolandırılmaya çalışılıyor.” dedi.


“Kamu-kurum ve kuruluşlarının uzantısı gov.tr’dir”

Kamu kurum ve kuruluşlarının uzantılarına dikkat edilmesi ve uzantının sahte olup olmadığına bakılması uyarısında bulunan Çınar, “Normalde sitelerinin uzantıları ne oluyor? Com.tr, org.tr bir de gov.tr oluyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının uzantısı gov.tr ’dir. Bunun dışında oluşturulan herhangi bir siteye asla ve asla itibar edilmemelidir. Cep telefonlarına gelen bazı mesajlar var. Haklarında icra takibi başlatılmış veya farklı farklı gerekçeler ileri sürülerek vatandaşların iradesi ilga yolu ile ekonomik olarak zarara ve sıkıntıya sokulmaya çalışılıyor. Hiçbir avukat hiçbir hukukçu bu şekilde hiçbir vatandaşa ulaşmaz. İcra takibi başlayacaksa mesajla ulaşmak gibi bizim bir prosedürümüz yoktur.” diye konuştu.

“T.C. Kimlik numarası, e devlet şifresi, banka kart şifreleri asla üçüncü şahıslarla paylaşılmamalı”

Avukat Mehmet Emin Çınar

Sahte siteler, mesajlar ve söylemlere aldanılmaması ve sağlıklı bilgiye ulaşılması gerektiğini vurgulayan Çınar, şunları kaydetti:

“Eğer hakkınızda bir icra takibi başlatılmış ise, bununla alakalı en sağlıklı bilgiyi icra dairelerinden öğrenebilirsiniz. Bütün vatandaşlarımız e-devlet kullanıyorlar. E-devlet üzerinden de haklarında açılan icra takipleri ile alakalı süreçleri güncel olarak takip edebilirler. Telefon üzerinden kişisel verilerin asla paylaşılmaması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü hiçbir şirket veya kamu kuruluşu sizi telefonla arayıp T.C. kimlik numaranızı ve yahut da banka hesap numaranızı istemez. Böyle bir çalışma usulü yok. Bu konu ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ kapsamında da ciddi manada cezai müeyyideye sahip. Yani sizin kişisel verilerinizin hukuka aykırı bir şekilde işlendiğini düşünüyorsanız, hukuka aykırı bir şekilde bunun ele geçirildiğine yönelik bir tespit varsa direk gidip şikâyette bulunabilirsiniz. Bu konuda lütfen vatandaşlarımız çok dikkat etsinler. T.C. kimlik numaralarını, e devlet şifrelerini, banka kart şifrelerini asla ve asla, arayan kişi banka personeli de olsa üçüncü şahıslarla paylaşmasınlar.”

“2 yıllık bir ceza caydırıcı olabilir mi?”

Bu tür dolandırıcılıklara karşı var olan ceza ve yaptırımların yetersiz ve caydırıcılıktan uzak olduğuna vurgu yapan Çınar, “Kişinin, kendini kamu-kurum ve kuruluşunun bir personeli olarak tanıtması ve bunun neticesinde de birisini dolandırmasının cezası beş yıldan başlıyor. İyi hal ve diğer indirimleri kattığınız zaman dört yıla düşüyor. İnfazını düşürdüğünüz zaman, ceza iki yıla düşüyor. İki yıllık bir infaz durumu söz konusu oluyor. Yani iki yıllık bir ceza caydırıcı olabilir mi? Bu bakımdan vatandaşlarımızı bu konuda mağdur eden şahısların, dolandırıcıların çok daha ağır cezai müeyyideye çarptırılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü bu bir kamusal güvenlik problemidir. Devletin de kamusal güvenliği tesis etme gibi bir yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğe aykırı davranış sergileyenlerin de ciddi manada, caydırıcı cezalarla cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Telefonda, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtanlara itibar edilmemeli”

Kendilerini telefonda polis veya savcı olarak tanıtanlara itibar edilmemesini söyleyen Çınar, “Diyorlar ki; ‘Banka hesabınız terör örgütleri tarafından ele geçirilmiştir. Bankamatiğe veya bankaya yönlendiriyor, parayı çektiriyorlar, parayı devlet güvencesi altına almak için şu hesaba aktarın’ diyorlar. Hiçbir savcı hiçbir polis sizi arayıp da ‘hesabınız terör örgütleri tarafından ele geçiriliyor’ veya ‘hakkınızda terör örgütü üyeliği ile alakalı bir işlem yapılacaktır, bunun engellenmesi için işte şunu yapın’ demiyor. Resmiyette kesinlikle böyle bir usul yoktur. Vatandaşlarımız lütfen bu konuda biraz dikkat etsinler. Bunu yapanlar yüzde yüz dolandırıcıdırlar. Vatandaşlar, kendilerini bu şekilde arayan bir numarayla karşılaştıklarında, telefonu hemen kapatıp o numarayı savcılığa, adliyeye, polise veyahut da bağlı bulundukları mahallenin karakoluna gidip şikâyet etsinler. Kesinlikle itibar etmesinler.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.