Hukukçu Yusuf Tanrıseven: Cezalar etkin bir şekilde uygulanmazsa stokçuluk artarak devam edecek

Hukukçu Yusuf Tanrıseven: Cezalar etkin bir şekilde uygulanmazsa stokçuluk artarak devam edecek

Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, yaptığı açıklamada, mevcut kanun ve cezaların stokçuluğu önlemede caydırıcı olmadığını söyledi.

Para cezalarının tek başına yeterli olmadığını, sadece cezalarla stokçuluğun önlenemeyeceğini ifade eden Tanrıseven, bu konuda hükümete önemli görevlerin düştüğünü vurguladı.

Stokçuluk yapan kişi ve firmaların tespit edilip, gerekirse bunların teşhir edilmesi gerektiğini belirten Tanrıseven, cezaların etkin bir şekilde uygulanması halinde şu anda stokçuluk yapanların büyük çoğunluğunun bundan vazgeçeceğini kaydetti.

“Elinde malı olanlar fırsatçılık yapmaya başladılar”

Hayat pahalılığıyla birlikte fırsatçıların da çoğaldığını dile getiren Tanrıseven, “Ülkemizde son dönemlerde döviz fiyatlarında hızlı bir yükseliş ve düşüş meydana geldi. Tabi bu otomatikman her şeyin fiyatına yansıyor. Özellikle elinde malı olanlar satarken fırsatçılık yapmaya başladılar. Aslında aldığı malın fiyatı yükselmiş olabilir ama daha önce ucuza almıştı. Normalde aldığı fiyat üzerine bir kâr marjı ekleyip satması gerekirken, zaten zam gelecek diye stokçuluk yapmaya başladılar. Çünkü kişi ‘ben bu malı satarsam yarın öbür gün bu fiyata alamam’ diyor. Ama aldığı fiyat ise aslında daha düşük.” dedi.

“Şimdiki cezalar caydırıcı değil”

Haksız kazanç sağlamanın ne dinde ne de kanunlarda yerinin olduğuna işaret eden Tanrıseven, şöyle devam etti:

“Dinimizde haksız kazanç sağlamak haram kılınmış ama Türk Ceza Kanunda da bunun yaptırımı vardır. Türk Ceza Kanunun 240’ıncı maddesine göre haksız şekilde mal satan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Tabi bu caydırıcı değildir. Çünkü 6 ay ile 2 yıl arasındaki suçlar ertelenebilen suçlardır. Bu yüzden caydırıcılığı olmuyor. Şu anda bu konu ile ilgili bir kanun tasarısı da verildi ve bu cezaların iki katı artırılması düşünülüyor. Artı para cezaları var. 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezaları verilebiliyor. Tabi birçok büyük şirket için bunlar da caydırıcı değil. Bunun alt sınırı olarak 100 bin liraya çıkarmayı düşünüyorlar. Üst sınırda 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor. İşin doğrusu bunlar tek başına yeterli olmuyor.”

“Stokçuluk yapanların üzerine gidilmeli”

“Sadece cezalarla bu işi başaramazsınız” diyen Tanrıseven, “Biraz da artık insanların ekonominin normal seyrinde olduğunu görmeleri gerekiyor. Burada devlete düşen yükümlülerde var. Gerekli kontrolleri zamanında yapması lazım. Özellikle stokçuluk yapan insanların üzerine giderek, gerekirse cezalandırarak ve onları teşhir ederek bunun üzerine gitmesi lazım. Yoksa öbür türlü bu stokçuluğun önüne geçmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“Bu işin üzerine gidilirse stokçuluk büyük ölçüde kesilecek”

Konuşmasının devamında Tanrıseven son olarak şunları söyledi: “Zaten cezalar etkin bir şekilde uygulanırsa inanıyorum ki şu anda stokçuluk yapanların belki de üçte ikisi bundan vazgeçecektir. Ama stokçuluğa yapılan cezalar etkin bir şekilde uygulanmadığı takdirde stokçuluk hızla artarak devam edecektir. Ama bu işin üzerine gidildiği takdirde büyük ölçüde kesileceğini düşünüyorum.”(İLKHA)
https://youtu.be/PPEOkI5RqVE

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler