Hükümetin zam teklifi beklentilerin altında kaldı

Hükümetin zam teklifi beklentilerin altında kaldı

Memur-Sen Mardin İl Başkanı Eyüp Değer, hükümetin zam teklifi beklentilerin altında kaldığını aktardı.

Hükümetin yaptığı zam teklifleri hakkında Memur-Sen Mardin İl Başkanı Eyüp Değer,  sendika üyelerinin katılımı ile açıklamada bulundu.

Zam teklifi hakkında konuşan Değer, "1 Ağustos'ta başlayan 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kamuoyunun da bildiği gibi yüzde 3,5 artı yüzde 3 ve yüzde 3 artı yüzde 2,5 zam teklif etmişti. Yetkili konfederasyon olarak bizler de teklifin kabul edilemeyeceğini ifade ederek yeni bir teklif beklediğimizi deklare etmiştik.” dedi.

Değer, “Yetkili sendikaların toplu sözleşme teklifleri teşkilatımız, üyelerimiz ve kamu görevlilerimiz tarafından duruma uygun, çözüme matuf, içeriği makbul, maliyeti ve mahiyeti makul teklifler olarak kabul gördü. Bu kabule rağmen, Kamu işvereninin 24 Temmuz’da sanki kendisine hiç teklif sunulmamış, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına, demokratik ve sendikal haklarına, özlük hakları ve çalışma şartlarına dair tekliflerinden bihaber kalmış bir profil çizmesini ne kabul edilir ne de anlaşılır bir tutumdur. Hükümetin masaya sunduğu 2020 ve 2021 yıllarında maaş ve ücretlere yansıtılacak artışlara ilişkin teklifi 2020 için yüzde 3,5 + yüzde 3ve 2021 için yüzde 3 + yüzde 2,5 bu oranlar Hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Bu oranlar, hükümet tarafından deklare edilen enflasyon tahminleri ve beklentilerine uygun değil. Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor.” dedi.

5. Dönem Toplu Sözleşme masasına dün itibariyle sunulan kamu işvereni teklifini de değerlendiren Değer, şunları söyledi:

“Kamu görevlilerine büyümeden pay vermeme haksızlığı sona ermesi gerekirken aksine kamu görevlilerine bütçeden pay vermeme hastalığı eklenme çabası olarak da görülebilir. Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğu görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir. Emek kesimi için toplu pazarlık masasının anlamı evdeki bulguru kaybetme kaygısı olmaksızın Dimyata pirince gitmektir. Kamu İşvereni, hem dimyata pirince gitmemize engel olmak hem de evdeki bulgurun değerini azaltmak gayretindedir. Buna seyirci olmamız da kayıtsız kalmamız da beklenmesin.”

Toplu sözleşme sürecini yakından takip ettiklerini belirten Değer, “Bizleri memnun edecek her konuda destek, üzecek ve gerecek her konuda tepki vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Diğer taraftan ilimizdeki parti yöneticilerinin, belediye başkanlarının özellikle iktidar partisine mensup milletvekillerinin toplu sözleşme noktasında sorumluluk almalarını Hükümet kanadına yönelik baskı ve beklenti iradesi oluşturmak noktasında bizlerle birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Emeğin hakkının verilmesi noktasındaki niyet ve gayretlerimizde bereket, irade ve çalışmalarımızda örgütlü güçten neşet eden kudret temenni ediyoruz.” diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.