Hükümlüler 19 bin ton tarımsal üretim gerçekleştirdi

Hükümlüler 19 bin ton tarımsal üretim gerçekleştirdi

Açık ceza infaz kurumlarındaki 16 bin dönümü aşkın alanda geçen yıl 6 bin tondan fazlası sebze ve meyve olmak üzere 19 bin ton tarımsal üretim yapıldı.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesinde aldıkları eğitimlerle çiftçilik öğrenen hükümlüler, Türkiye'nin dört bir yanındaki 92 açık ceza infaz kurumunda tahıl, yem ve süs bitkileri, baklagil, meyve, sebze yetiştiriciliği ile seracılık alanlarında üretim yapıyor.

16 bin dönüm alanda gerçekleştirilen tarımsal yerli üretimlerle bir yandan hükümlülerin meslek edindirilmeleri ve topluma kazandırılmaları bir yandan da ekonomiye katkı sağlanıyor.

Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesindeki tesis, atölye ve benzeri ünitelerde hükümlü ve tutukluların meslek edinmelerini sağlamak, var olan mesleklerini geliştirmek, rehabilite olmaları ve tahliyelerinden sonra topluma kazandırılmaları amacıyla faaliyet gösteren İşyurtları Kurumu, birçok alanda mesleki kurs ve eğitimler veriyor. Aldıkları eğitimlerle sertifika sahibi olan hükümlü ve tutuklular, İşyurtları bünyesindeki atölye ve tesislerde çalışma fırsatı buluyor.

Hükümlülere çiftçilik sertifikası veriliyor

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre tarımsal alanda da faaliyet gösteren İşyurtları Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren 92 açık ceza infaz kurumunda tarımsal üretim gerçekleştiriliyor. Alanında uzman kişilerce yetkili kurumlar tarafından eğitime tabi tutulan hükümlüler, tarımsal üretime katkı sağlıyor. Topluma kazandırılmaları ve rehabilite olmaları amacıyla iyi tarım uygulamaları, seracılık ve tarım ekipmanlarının kullanımı konularında eğitim ve kurs alarak 'sertifikalı çiftçi' olan hükümlüler, Türkiye'nin dört bir yanındaki açık ceza infaz kurumları işyurdu müdürlüklerinde tahıl, süs ve yem bitkileri ile meyve ve sebze yetiştiriciliği ile seracılık alanında üretim yapıyor.

Hükümlüler toprakla buluşuyor, ekonomiye katkı sağlıyor

Toplam tarım alanı 35 bin 700 dönüm olan bu ceza infaz kurumlarında, 16 bin 500 dönüm ekilebilir alan bulunuyor. Ayrıca değişik birçok açık ceza infaz kurumunda toplam 133 dönüm alanda seracılık faaliyetleri yapılıyor. Bu sayede kurumların ihtiyacı olan ürünler yetiştirilirken, hükümlülerin meslek edinmeleri de sağlanıyor. Toprakla buluşan hükümlüler, üretim yapıp çalışarak topluma kazandırılıyor. Ekonomiye katkı sağlayan hükümlüler, ayrıca meslek edinmiş halde ceza infaz kurumlarından tahliye oluyor.

1500 hükümlü tarımsal eğitim faaliyetlerine katıldı

2020 yılında bin 500 hükümlü tarımsal faaliyetlere katıldı. Türkiye genelindeki ceza infaz kurumları işyurdu müdürlüklerinde elma, zeytin, karpuz, kavun, portakal, mandalina, limon, çilek, kiraz, muz, hurma, kivi gibi meyvelerin de aralarında bulunduğu toplam 2 milyon 988 bin 377 kilogram meyve üretimi gerçekleştirildi. Sebzecilik faaliyetleri kapsamında da açık tarla üretimi ve seralarda 3 milyon 608 bin 856 kilogram sebze üretildi. Bu ürünler arasında domates, salatalık, patates, soğan, biber, patlıcan, karnabahar, marul, ıspanak gibi sebzeler yer aldı. Tahıl ve baklagil yetiştiriciliği üretimi alanında da yine geçen yıl 4 milyon 647 bin 192 kilogram mahsül elde edildi. Ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere açık ceza infaz kurumlarının tarıma elverişli arazilerinde 8 milyon 265 bin 19 kilogram silajlık mısır, yonca, fiğ, korunga ve samandan oluşan yem bitkileri üretildi. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler