Humus'ta halk katliamdan kaçıyor

Humus'ta halk katliamdan kaçıyor

600 gündür kuşatma altındaki bölgeye yardım götüren ekipler, saldırılara rağmen yardım dağıttı. Yüzlerce sivil bölgeden çıkartıldı.

Cenevre görüşmelerinin 2. turu öncesinde kuşatma altındaki Humus'ta tabiri caizse 'kelle koltukta' çalışan yardım ekipleri, 600 gündür kuşatma altındaki bölgeye üç günlük ateşkes sırasında insani yardım götürdü, yüzlerce insan şehirden çıkarıldı. Yardım çalışanları saldırıya maruz kalmasına rağmen paketlerin bir kısmını dağıttı.

Tüm saldırılara ve can güvenliği olmamasına rağmen şimdiye kadar yaklaşık 600 kişinin şehirden çıkarıldığı bildiriliyor. Gelen haberlere göre bunların neredeyse tamamı kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluşuyor. BM ekibi ile Suriye Kızılay’ı saldırıya rağmen Humus’un Eski Kent bölgesind 250 gıda ve 290 tıbbi malzeme paketini dağıtmayı da başardı.

Wall Street Journal gazetesinin Humus'taki muhabiri Sam Dagher, Twitter mesajlarında tahliye edilen ondan fazla erkeğin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeye bir yere götürüldüklerini söyledi.

Öte yandan, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'nin Humus kentinde kuşatma altındaki bölgeye insani yardım taşıyan BM ve Suriye Kızılayı konvoyuna ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Amos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Humus'ta insani yardım konvoyuna konvoya yine saldırı düzenlendiğini belirterek "Yardım konvoyuna saldırılması kabul edilemez. Uluslararası toplum, yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çatışan taraflara karşı sesini yükseltmeli" ifadesini kullandı.  

Amos açıklamasında, "Suriye genelinde kuşatma altındaki 250 bin kişiye yardım ulaştırılmasını temin etmeliyiz" ifadesine yer verdi.

Yardım görevlilerine yapılan saldırılara ilişkin taraflar birbirlerini suçlarken BM saldırının sorumlularına yönelik bir açıklama yapmadı. 

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'de sivillere insani yardım ulaştırılması için Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından hazırlanan BMGK karar tasarısının gelecek hafta görüşülmesi bekleniyor.

BM DENETİMİNDEN ÇIKAN BÖLGELER VURULDU

Suriye'de Esed rejimine bağlı birliklerin, Humus'ta kuşatma altındaki bölgelerden BM gözlemcileri denetiminde çıkan gruplara havan topuyla düzenlediği saldırıda 7 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı da bildirildi.

Kuşatma altındaki bölgeden çıkmak isteyenlerin talebi doğrultusunda isimlerin bulunduğu listenin BM gözlemcilerine verildiği, BM ve Suriye Kızılayı gözetiminde çıkartılanların da kentin Vear bölgesine götürüldüğü de kaydedildi.

Esed'e bağlı birliklerin, kentte abluka altında olan bölgelere insani yardımın ulaştırılmasını engellemek için dün yardım konvoylarının bulunduğu yere  ağır silahlarla ateş açtığı, bugün de kuşatma altındaki bölgelerden çıkmak isteyenlere havan topuyla saldırı düzenlediği ifade edildi.

CENEVRE'DE 2. TUR

Humus için sağlanan ateşkes dün sona erdi. Cenevre’de ise BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’nin arabuluculuğunda düzenlenen görüşmelerin ikinci turu bugün başlıyor. Hükümet temsilcileri dün Cenevre’ye ulaştı.

Yapılan yorumlarda bu etaptan da sonuç cıkmasının düşük bir ihtimal olduğu belirtiliyor. Suriye yönetiminin yeni bir önerisinin olup olmayacağı da henüz belli değil.

Muhaliflerin geniş katılımı konusunda ise yeni bir gelişme olmadı. Muhalifler arasındaki fikir ayrılıkları büyüyerek devam ediyor.

Suriye'nin üçüncü büyük kenti Humus, üç yıl önce Esed yönetimine karşı başlayan ayaklanmada en şiddetli çarpışmaların yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Başlangıçta kentin büyük bölümü muhaliflerin eline geçmişti. Ancak Suriye ordusu daha sonra birçok bölgeyi geri almış, isyancıları şehrin tarihi bölgesine çekilmek zorunda bırakmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.