Humus'ta patlama sesleri!

Humus'ta patlama sesleri!

Suriye'de üç günlük ateşkesin ilan edilmesinden sivillerin tahliyesinin başladığı Humus kentinde dün akşamdan sonra bugün yine patlamalar meydana geldi. Patlamalardan sonra Humus'a giden yardım konvoyları beklemeye başladı

Suriye rejimi, eski Humus mahallelerini havan ve ağır top mermerileriyle vurarak Muhalefet ile yapılan ateşkes anlaşmasını ihlal etti. Gün içinde kent merkezinde bir kez daha potlama ve bombalama sesleri geldi.

Bu arada, BM ekiplerinin 4 günlük ateşkes anlaşmasının çerçevesinde sivilleri Eski Humus'tan çıkarmayı, abluka altındaki bölgelere insani yardımları ulaştırmayı sürdürdüğü görüldü. Bugün sabaha kadar Eski Humus'tan 83 sivil vatandaşın çıkarıldığı, bunların BM ve Suriye Kızılay araçlarının beraberinde 3 büyük kamyonla Eski Humus dışına taşındığı bildirildi.

BM sözcü yardımcısı Ferhan Hak, Eski Humus'tan çıkabilenlerin kadın, çocuk ve yaşlılardan olduğunu belirterek, tahiye çalışmalarına devam emekte olduklarını vurguladı. BM gözetimiyla uygulanacak ateşkes anlaşması gereğince, Eski Humus'ta mahsur kalan siviller - kendi isteğinin üzerine - çıkarılacak, geride kalanlara insani yardımlar ulaştırılacak. İnsani işlerden sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Valiri Amos, bu anlaşmanın Eski Humus'ta mahsur kalan 2 bin 500 sivil vatandaşa gida ve ilaç gibi hayati yardımların ulaşmasını sağlayacağını söylemişti.

İnsani yardımların ulaştırılmasının bugünden itibaren başlayacağını ifade eden Humus Valisi Telal Berazi, abluka altındaki bölgelerinden çıkacak vatandaşları tedavi etmek amacıyla karşılama merkezlerin kurulacağını söyledi. Berazi, tahliye edilen vatandaşların istedikleri yere gitme imkanı vereceklerini vurguladı

Muhalefete bağlı olan milislerin kontrolündeki Eski Humus mahallerine Haziran 2012'den bu yana rejim güçleri tarafından abluka altına alınmıştır.

İNSANLAR VARİL BOMBALARINDAN KAÇIYOR

Esad rejime bağlı güçlerin sivillere yönelik saldırılarının sürdüğü Suriye'de halk, sınırdaki güvenli bölgelere kaçıyor. Hedef gözetmeksizin yapılan saldırılar nedeniyle Halep ve çevresinde yaşayan halk, yanlarına aldıkları taşıyabilecekleri kadar eşyalarla Türkiye'ye yakın sınır bölgelerindeki kamplara sığınıyor.

Bölgede yardım faaliyetleri yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, Es-Selame Sınır Kapısı yakınında kurulan kampa, özellikle Halep'e düzenlenen varil bombalı saldırıların artması dolayısıyla son günlerde 10 binden fazla kişinin daha sığındığını belirtiyor.

İHH ekipleri, evlerini terk eden sivillere çadır ve sınıra kurdukları 20 bin kişi kapasiteli aş evinden yemek veriyor.  AA'ya konuşan İHH yetkilisi Burak Karacaoğlu, kaçışların son günlerde artması nedeniyle ellerinde bulunan çadırların tükendiğini, kampa sığınan bazı ailelerin dondurucu soğukta dışarıda uyumak zorunda kaldığını söyledi.

Kampın kapasitesinin yetmediğini, aynı zamanda yemek ve barınma sorununun ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Karacaoğlu, saldırılar arttıkça kaçışların süreceğine dikkati çekerek, "Acil önlem alınmaması durumunda sığınmacıları sıkıntılı günler bekliyor" dedi. Suriye'de sadece Halep'e son bir haftada 130 varil bombası atılmış, saldırılarda 500'e yakın kişi yaşamını yitirmişti. Es-Selame Sınır Kapısı yakınında kurulan çadırların bulunduğu bölgede, kısa bir süre öncesine kadar 14 bin kişinin barındığı ifade ediliyordu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.